Venemaa ei kaasa laenuraha turult

Romet Kreek 28. märts 2014, 11:17

Venemaa emiteerib esimest korda 1,5 aasta jooksul pensionifondidele ja pankadele võlakirju, eemaldudes võlakirjaturust pärast vägede Krimmi viimise tõttu luhtunud võlakirjaemissioone.

Rahandusministeerium pakub täna 100 miljardi rubla ehk 2,8 miljardi dollari eest mittekaubeldavaid võlakirju. Pool mahust moodustavad 2015. aasta märtsis lõppevad 7,73% tootlusega võlakirjad ja ülejäänu 2016. aasta veebruaris lõppevad paberid 8,25% tootlusega.

See pea kolm korda tänavu keskmisest pakutust suurem võlapakkumine võib signaliseerida, et Venemaa ei oota investorite meelestatuse paranemist niipea, prognoosisid BCS Financial Group ja GHP Group.

„Venemaa rahandusministeerium ei soovi peletada eemale nõudlust, mida ei pruugi turul olla,“ ütles GHP Groupi fondijuht Fedor Bizikov. „See tähendab, et ma olen valmis laenu võtma, kuid mitte turult. Ma ei saa arvestada välismaalastega ja kohalikega ilma kõrge riskipreemia maksmiseta.“

Tänavu on Venemaa jätnud ära 7 võlakirjaoksjonit, viidates ebasobivatele turuoludele.

„Nad ei taha saada survestatud turu poolt, mis tõstaks kogu majandusele raha hankimise kulusid,“ ütles UralSib Capitali võlakirjaanalüüsi juht Dmitri Dudkin. „Mittekaubeldavad võlakirjad aitavad neil katta kogu ülejäänud aasta refinantseerimisvajaduse.“

Tänavu ootab lunastamist 324 miljardi rubla väärtuses Vene valitsuse võlakirju.

Kui rahandusministeerium turustas 2012. aastal turuväliseid GSO võlakirju, sai ta kõvasti kriitikat selle eest, et raha kaasati turu väliselt, ütles Sberbank CIB võlakirjaanalüüsi juht Aleksander Kudrin.

„Lõpuks otsustasid nad võtta laenu läbi GSOde, vaatamata sellele, et alguses väideti, et nad ei vaja üldse laenuraha,“ ütles BCS Financial Groupi analüütik Julia Safarbakova. „Nüüd saavad nad jätkata võlakirjaoksjonite tühistamisi ja hankida raha turuväliste tehingutega.“

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. March 2014, 17:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing