IRLi maksuplaani ajendab populism

29. august 2014, 00:00

Isamaa ja Res Publica Liidu soov kehtestada alla 500eurose sissetuleku tulumaksuvabastus on põhjendatud, kuid põhineb populismil. Valimiseelseid lubadusi ei saa tõsiselt võtta, koalitsioonilepped võimaldavad neist kõrvale hiilida.

Igal ettepanekutel on nii poolt- kui ka vastuargumente. IRLi ettepaneku pooltargumendiks on madalamapalgaliste kesine toimetulekuvõime. Vastuargumendina tuuakse ette riigitulude (150 kuni 250 miljonit eurot) vähenemine.

Mõttekas oleks panna paika argumentide eelistused: kas olulisem on elanike või valitsus­struktuuride käekäik. Kuid tõenäoliselt jätkub vägikaikavedu, ja tulemus on teada: peale jääb võimutüüri juures olija argument.

Muutust on vaja. Kui inimeste sissetulekud suurenevad, siis ei saa riigitulud väheneda. Kui need ka vähenevad, siis on tegemist lühiajalise hälbega. Ühe maksutulu vähendamine suurendab teisi maksulaekumisi. Tulumaksupiiri tõusmine vähendab tulumaksulaekumist, kuid suurendab tarbimismaksude (käibemaks, aktsiisid) laekumist. Kesise sissetulekuga inimeste netotulu kasv soodustab tarbimise elavnemist, kasvatab ettevõtlusvoogusid, avardab edasise palgakasvu võimalusi. Kuid isegi siis, kui kirjeldatud seos arvestamata jätta, vajab meie madalapalgaliste tulude maksustamine inimlikumaks muutmist. Maksvad ju meie väikese sissetulekuga inimesed maailma kõrgemaid makse (sotsiaalmaks 33%, tulumaks 21%, käibemaks 20%).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. August 2014, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing