17. september 2014 kell 14:22

Eesti äriinglid toetavad Arengufondi ideed

Eesti idufirma GrabCADi eile avalikuks saanud müügitehing rõhutab, kui kriitiline on äriinglite roll innovaatiliste ettevõtete arengus, leidis Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni (EstBAN) tegevjuht Heidi Kakko.

“GrabCADi müügitehing on seni suurim exit Eesti riskikapitali ja äriinglite jaoks. Kindlasti annab EstBANi asutajaliikme Marek Kiisa (GrabCADi esimene investor - toim) edulugu hoogu juurde kogu Eesti äriinglite sektorile, mis on juba täna üks Euroopa aktiivsemaid, kui vaadata äriinglite investeeringute mahtu elaniku kohta,” rääkis Kakko.

Ta lisas, et antud juhul on tegemist Eesti riikliku riskikapitali väga noore ehk 7aastase tegevuse rollimudeliga, kuidas riigi ja erainvestorite koostöös saab targa majanduse arendamisele kaasa aidata ning kindlasti on sarnaseid tehinguid lähiaastatel juurde tulemas.

Kakko hinnangul hajutab GrabCADi positiivne näide ka kahtlused, kas riiklikult peaks idufirmasid ja äriinglite investeeringuid võimendama. “Marek Kiisa leidis riiklikult riskikapitalifondilt õigel ajal tuge kaasinvesteeringu näol,” viitas Kakko Arengufondile. “Väga varases faasis tegutsevatesse innovaatilistesse ettevõtetesse tehtavate investeeringute risk võib erainvestorite jaoks osutuda liiga kõrgeks, seetõttu toetame jätkuvalt kaasinvesteerimisfondi mõtet, mis oleks kõigile osapooltele motiveeriv,” lisas ta.

Heidi Kakko on Arengufondi endine töötaja. Ta juhtis seal investeeringute divisjoni ja ehitas üles Eesti seni ainsa varase faasi institutsionaalse investori ASi SmartCap, mille kaudu teeb Arengufond oma investeeringuid.

Hetkel kuum