18. september 2014
Jaga lugu:

Puhkepäev. Tee ise teadust ja testi teooriaid

Üpris sageli tuleb ette olukordi, kus sõprade, tuttavatega mingitel teemadel arutades jõuame küsimusteni, millele vastust kohe ei tea, mõne kohta ei oska seda ka isegi kuskilt otsida.

Näiteks, kus on universumi ots ja äär, miks taevas on sinine, mitte punane, kes ja kus otsustas, et ühes tunnis võiks olla 60 minutit, mitte näiteks 70 või 80. Või kui taimed saavad mullast vitamiine, siis miks emad-isad mullaga mängivaid lapsi alati hurjutavad. Nimekiri jätkuks siinkohal pikalt.

Osa küsimusi jääbki mõttemängudeks, sest pole veel kuulnud, et keegi oleks universumi kõige kaugemas sopis ära käinud või seda näinud. Mõned saavad kiirelt mõne raamatu, vestluse või interneti abiga vastuse. Mõned küsimused on aga sellised, mille lahendust tahaks ise testida või järele proovida.

Koolitundides me katseid väga ei teinud, kõik oli rohkem raamatutarkus, lapsepõlves kodus ka väga mitte. Kunagi pole aga õnneks hilja, et mõningaid asju järele proovida. Nii olemegi paaril korral koos väiksemate sugulastega loodusnähtuste ja erinevate teooriate paikapidavust testinud. Näiteks seda, kuidas saab sidrunimahlaga elektrilambi põlema panna, kõrrest ja pudelist vihmuti teha, nähtamatut tinti valmistada, mündipiljardit mängida või jäätist külmkapi abita teha (katsete jaoks leiab inspiratsiooni muide raamatust “365 eksperimenti lastele igaks päevaks”, põnevat on seal ka täiskasvanutele).

Küsimustele vastuseid, katsetele tõestusi ja teooriatele kinnitust saab ka peagi algavalt Teadlaste Öö festivalilt, mis vältab sellest pühapäevast järgmise reedeni. Programmist leiab tegevust nii suurtele kui ka väikestele. Avatud on näiteks teadusfotode virtuaalnäitus, tegutseb teaduskohvik, näha saab teadusteatrietendusi, võimalus on külastada ka Tallinna Tähetorni või geenitehnoloogia laboreid, Tartus sõidab ringi AHHAA Teadusratas ja avatud on ka Põltsamaa Felixi tehase uksed.

Enam kui 20 tegevuspaigas üle Eesti toimub ligi 400 sündmust, mille õnnestumisse panustab 80 asutust. Nii et põnevat, mida tuleva nädala jooksul juurde õppida, leiab küllaga.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt