22. september 2014 • 3 min
Jaga lugu:

Kristi Täht ostis Sonny Aswanilt trikotaaživabriku

Trikotaaživabriku Qualitex uus omanik Kristi Täht ütles, et ostis Sonny Aswanilt ettevõtte selleks, et kõik tootmise lülid oleksid enda omad.

“Ma ei küündi kunagi H&Mi ega Zarani, need on lihtsalt nii vanad ettevõtted, aga kui ajalooliselt tagasi vaadata, siis nende ettevõtete edukuse võti on see, et neil on kõik lülid enda omad,” selgitas Täht, miks otsustas Qualitexi osta. “Neil on oma kangatootmine, oma kangatrükkimine, oma õmblus, oma disain, oma poed, nad ei pea sõltuma sellest, kas mõni kaubanduskett soovib nende toodet osta või mitte,” lisas ta.

Töökohad säilivad. Tehingu hinda pooled ei avalikusta. Qualitex ASi omanik oli seni Tolaram Grupp, keda esindab Eestis Sonny Aswani. Tähe sõnul oli huvi tehingu vastu mõlemal poolel. Tolaram tahtis Qualitexi müüa, et keskenduda muudele äridele, Täht tahtis aga omada üht tekstiilitootmise protsessi – kangatootmist. “Me Sonnyga suhtleme tihti ja see oli mingid korrad jutuks tulnud, aga siis ma ei mõelnud sellele nii pingsalt,” vastas Täht küsimusele, kes kelle poole esimesena pöördus.

Trikotaaživabrikus esialgu suuri muutusi plaanis ei ole ja kõik senised töötajad jätkavad. “Töö­kohad säilivad, pigem tuleb müüki kasvatada, proovida rohkem müüa ja toota. Tööjõud on seal olemas ja inimesed on väga loojalsed, kuna nad elavad sellise koha peal, et neil väga kuhugi minna ei ole,” rääkis Täht.

Odava tööga ei konkureeri. Võimalikust turust rääkides tunnistas Täht, et siin on kangas kindlasti kallim kui Pakistanis või Hiinas, aga nende riikidega ei ole tal plaanis konkureerida. “Võib-olla maksab seal kangakilo 5–6 eurot, aga nad ei maksa keskkonnateenuse eest mingeid makse. Seal jões, kus nad kangast pesevad, pesevad nad oma pead. Ma ei soovigi selliste kohtadega konkureerida,” kõneles Täht. Ta tõdes, et siin saab ta müüa müüa ­aega ja kvaliteeti, kuid mitte hinda.

Qualitexi majandusaasta aruandest selgub, et ettevõte on viimastel aastatel kahjumis. Tähte see ei heiduta. “Mis puudutab tekstiilitööstust, siis see on alati ära tasunud, lihtsalt mingi hetk omanikud otsustasid, et nad ei panusta sellesse enam ja nii see vabrik lihtsalt töötas omas rütmis. Ma proovin sinna nüüd natuke energiat sisse puhuda. See peab õnnestuma!” oli Täht lootusrikas.

Juunis tekstiiliettevõtte Marat ostnud Täht ütles, et lähiajal tal suuremaid oste plaanis ei ole. Ta märkis, et enne tuleks praegused ettevõtted tööle saada. “On tore, kui sul on palju asju, aga neid peab haldama ka, et nad ikkagi kasumlikud oleksid.”

Tolaram Groupi Eesti juht Sonny Aswani ütles, et Tolaram keskendub Eestis paberi- ja tselluloositööstusele ning kinnisvarale, mis viiski otsuseni loobuda tekstiiliärist. “Teeb rõõmu, et leidsime Kristi Tähe näol professionaalse ja tekstiilisektorile pühendunud uue omaniku,” sõnas Aswani.

Vabriku ärikinnisvara jääb Tolarami omandusse ning Qualitex töötab seal rentnikuna.

 

Taust

Käive ligi 4 miljonit

Qualitexi tekstiilitööstuse käive oli 2013. aastal 3,9 miljonit eurot ning ärikasum 250 000 eurot. Äripäeva Eksportijate TOPis oli Qualitex 624. kohal.Kristi Täht on tekstiiliettevõtte Katarina OÜ omanik. Ettevõte on alates 2008. aastast tegelenud looduslikest materjalidest lasteriiete ja kodutekstiilitoodete disainimise ja tootmisega. Tänavu juunis omandas Täht tekstiiliettevõtte Marat äritegevuse, kaubamärgid ja jaevõrgu.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt