• Jaga lugu:

  Riigikontroll: me ei tea majandusarengu põhjuseid

  Riigikontrolör Alar Karis.Foto: Andras Kralla

  Eesti ei tea tihti oma majandusarengu õnnestumiste ega ebaõnnestumiste põhjuseid, teatas riigikontroll aruandes riigikogule.

  Riigikontrolli teatel oli Eesti majanduskasv aastal 2013 küll üks ELi kiiremaid, kuid siiski kõige väiksem pärast 2009. aasta majanduslangust.
  Aruandes on kirjas, et Eesti majanduskasvu väljavaateid mõjutab väga olulisel määral meie olulisemate kaubanduspartnerite majanduskasv. Paraku ei ole nende kaubanduspartnerite, st naaberriikide majandus samuti kiirelt kasvanud. Soome SKP on olnud viimased kaks aastat languses. "Rootsi majanduskasv küll võrreldes 2012. aastaga kiirenes, kuid pole varasemate aastate hooni jõudnud. Märkimisväärselt kasvas Eesti tähtsamatest eksporditurgudest vaid Läti majandus, suurenedes viimase aastaga 4,1%," teatas riigikontroll.
  Riigikontrolli hinnangul on Eesti probleem ka selles, et me ei tea, kuidas majandusstatistika tagasihoidlike arengunäitajate taga olevate arengutakistustega toime tulla. "Me ei tea, kas ja kuidas väljavalitud lahendused ikka leevendavad probleeme. Sellist teadmist on vajaeelkõige majanduspoliitika kujundamiseks, aga ka riigieelarve tulude prognoosideks pikemas perspektiivis," kirjutas riigiasutus aruandes.
  Riigikontrolli teatel on riigi tegevuse seisukohalt olulise tähtsusega küsimus, kas valitsus teab, mis ja miks Eesti majanduse arendamisel õnnestub ning mis mitte. "Ka konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ elluviimise tulemusi tõlgendades on vaja mõista, miks on tekkinud mahajäämus, aga ka seda, mis on olnud eduka arengu põhjus. Ainult põhjalikud teadmised sellest, kuidas ja miks mingid meetmed toimivad, aitavad valitsusel kavandada sobivaid tegevusi ja saavutada mõjusa poliitika," teatas riigikontroll.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Äripäeva TOPi võitja käibest kadus pea pool: kriisiaasta oli nagu äratuskell! Valmistuvad buumiks, palkavad 100 töötajat
Laevaehitusfirma LTH-Baasi käive vajus läinud aastal pea poole võrra, ka kasum vähenes võimsa tempoga. "
Laevaehitusfirma LTH-Baasi käive vajus läinud aastal pea poole võrra, ka kasum vähenes võimsa tempoga. "