Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Fleep tahab kaotada e-kirjad

    Pöörase mõtte ajel Skype'ist lahkunud ja oma idufirma loonud Henn Ruukel ennustab, et ühel päeval iganevad e-kirjad samamoodi nagu praegu lauatelefonid.Foto: Raul Mee

    Pöörasest ideest sündinud Fleep tahab kaotada tööalase meilimise, nii et kunagi kasutataks sõna "fliipima" samamoodi nagu praegu "skaipima".

    Fleep Technologies OÜ

    Asutatud 2012. aastal.

    Asutasid Henn Ruukel, Asko Oja, Erik Laansoo, Marko Kreen,  Andres Järviste ja Liis Peetermann.

    Investeeringuid on saadud 1,1 miljonit eurot.

    Investorid on Jaan Tallinn, Priit Kasesalu, Ahti Heinla, Sten Tamkivi, David Gammon ja üks tähelepanu mittesooviv Suurbritannia ingelinvestor.

    2013. a müügitulu ei olnud, ärikahjum oli 258 000 eurot.

    Skype'i endiste töötajate loodud suhtlusprogramm Fleep sulges mõni nädal tagasi järjekordse investeerimisringi, millega kaasati 450 000 eurot. Taas andsid oma panuse Skype'i taustaga ingelinvestorid, lisaks kaks inglit Suurbritanniast. Sellega on Fleepi 14 kuu jooksul paigutatud ligi 1,1 miljonit eurot.
    Idufirma asutaja Henn Ruukel ei taha rahakaasamist üle tähtsustada, mistõttu ei ole viimase investeeringu kohta ühtegi teadet ilmunud. „Liiga tihti pannakse start-up'ide juures liiga suur uudisväärtus raha tõstmisele. See saadab signaali, et nad on mingite inimeste vaatevinklist teinud midagi õigesti,“ märkis ta.
    Meelitati inimesi Skype'ist lahkuma
    Fleepi idee sündis 2012. aastal, kui Ruukel oli seitsmendat aastat Skype'i palgal. Teda hakkasid üha enam häirima Skype'i tekstivestluse puudused, mille parandamisele rõhku ei pandud, sest suund oli võetud peamiselt isiklike videokõnede arendamisele. Ruukelil tekkis enda sõnutsi pöörane mõte Skype'ist ära minna ja ehitada ise uus ja parem versioon Skype'i vestlusest. „Väga lihtne on jääda kiruma kuhugi suurettevõttesse ja öelda, et miks me ei tee seda, teist ja kolmandat, aga tegelikult näed, et selle kirumisega kuhugi ei jõua, parem proovida ise teha ja seda me siis tegema tulime,“ rääkis ta.
    Ta hakkas otsima inimesi, kellega projekti ellu viia. Microsofti omandusse liikunud Skype'ist oli aga üsna raske inimesi ära meelitada. Meenutades koostööpartnerite leidmise protsessi, mainis Ruukel kuldseid käeraudu. „See on väga raske. Umbes 40 inimest ütleb ära ja umbes 5 inimest tuleb. Selles mõttes oli see hea test, et nendega, kes tulid, on meie ühisosa see, et me olime seal olnud piisavalt kaua, mis oli tööalase väljakutse ammendanud. Oli tulemas uus ajastu ja tundsime, et sellesse me nii hästi ei klapi,“ kirjeldas Ruukel.
    Esimesena läks ideega kaasa Asko Oja, kes oli Ruukeli sõnul Skype'i andmebaaside vaimne isa. Ettepanekust kuuldes oli Oja esimene mõte, et ta on jõudnud punkti, kus on igakülgselt sobiv otsida uusi väljakutseid ja mõte luua uus suhtlusprogramm vastas hästi tema uue väljakutse definitsioonile.
    „Otsustamise tegid lihtsaks mitmed asjad. Fleepi idee on ambitsioonikas ja see meeldib mulle," rääkis Oja Fleepi vahendusel. „Tänu Microsofti ostule oli rahaliselt võimalik tegeleda mitmeid aastaid hobidega nagu Fleep. Olles aastaid kasutanud Skype'i vestlusi, on mul palju ideid, kuidas teha grupivestlustest fantastiline tööriist. Selle asemel, et olla väike mutrike suures masinavärgis, on toredam olla suur mutrike väikeses,“ selgitas Oja.

    Kasutajad kolmes maailmajaos

    Fleepil on 28 riigis ligi 19 000 kasutajat. Kasutajaskond kasvab igal kuul 20%, Eestis on suurimad kliendid Bigbank ja Glimstedti advokaadibüroo.

    Kasutajate jaotus:Eesti – 52%USA – 12%India – 6%Kanada – 3%Venemaa – 3%Saksamaa – 3%Taani – 3%

    Skype'ist tulid asutajate meeskonda veel ka Erik Laansoo ja Marko Kreen. Lisaks liitusid Fujitsu Eesti tegevjuht Andres Järviste ja Liis Peetermann, kes oli Social Fox Media kaasasutaja ja disainer.
    Projekt Porgand
    Ka esimene investor leiti Skype'ist. Jaan Tallinnal ei olnud küll Fleepi asutamise hetkel enam Skype'iga mingisugust kokkupuudet, kui tema oli üks neist eestlastest, kes Skype'i käima lükkas. Ruukeli sõnul oli Tallinn üks esimesi inimesi, kellele ta oma ideest rääkis ja kes oleks isegi meeskonnaga liitunud, kui tal olnuks piisavalt aega. Selle asemel otsustas ta investeerida ning toetab idufirmat strateegilistes aruteludes.
    Tallinn ütles, et Fleep on üks tema kahest-kolmest lemmikidufirmast, mida ta pea igapäevaselt jälgib. „Skype'is olin ma algusest peale IM (lühiteadete – toim) disainist ja kasutusest huvitatud. Näiteks 2004. aastal surusin läbi idee, et IM vestlused peaksid olema püsivad nagu foorumites ja emailis, mitte akna sulgemisel haihtuma nagu MSNis. Mistõttu kui Henn tuli mulle rääkima, et plaanis on teha IM-toode ex-Skype'i tiimiga, siis oli mind ära rääkida lihtne,“ rääkis Tallinn.
    Algselt Project Carroti (projekt porgand – toim) nime kandnud idu asutajatel oli idee ehitada parem Skype'i vestlus, kuid Ruukeli sõnul saadi kohe aru, et palju rohkem on potentsiaali maailmas, kus inimesed suhtlevad tööalaselt ainult e-mailidega. „Me nägime Skype'is töötades, et tööalane asjaajamine, suhtlemine läbi e-maili on äärmiselt ebaefektiivne võrreldes sellega, kui see oleks vestlusekeskne,“ märkis Ruukel. Nii võeti eesmärk luua täiesti uus võrgustik, uus programm, mis võiks pikas perspektiivis asendada tööalast meilivahetust.
    Idee tundub pöörane
    Ruukel loetleb Fleepi eelistena näiteks seda, et erinevate seadmete vahel on Fleep paremini sünkroonis, kui näiteks Skype. Faile ei pea saatma ja vastu võtma nii nagu Skype'is ja e-kirju vahetades, vaid neid postitatakse vestlusse, kus need on kogu aeg kõigile kättesaadavad. Olulisena tõi Ruukel välja ka selle, et erinevalt e-kirjadest on Fleepis näha, kui kaugel on vestluse osapooled oma lugemisega.
    „Kui ma räägin sellest tavainimesele, kes teeb oma igapäevatööd e-mailis, siis see tundub pisut pöörane ja see on loogiline reaktsioon. See on sama, kui aastal 92 öelda mõnele kontoritöötajale, et aastal 2015 sul ei ole lauatelefoni ja teed kogu oma töö ära nutitelefonist,“ kõneles Ruukel.

    Miks peaks e-kirjad Fleepi vastu vahetama?Asko Oja, Fleepi kaasasutaja 

    Fleepis me seame esikohale kasutaja ja tema kontrolli oma aja ja tähelepanu kulutamise üle. Näiteks Fleep ei piiksu ja värise iga sõnumi, vaid ainult iga vestluse esimese teate peale.

    Kõik vestlusega seotud failid on lihtsalt ja kiiresti leitavad. Olulise informatsiooni, mis muudes keskkondades sõidab unustusse, saab kinnitada teadetetahvlile. Vestlusest välja kasvanud tegevused saab teha ülesanneteks ja seda nimekirja kiirelt jälgida.

    Fleepi välimus on üks ilusamaid asju. Kui me selle ära tegime, siis kohe vestluste meeleolu muutus. See, kui sa näed kas teised on sõnumeid lugenud ja kuidas nende lugemise nivoo või kirjutamise indikaator muutub, on omaette meeldiv kogemus.

    Sarnaselt lauatelefoni-nutitelefoni analoogiale ei sunni Fleep vahetama ühte lahendust teise vastu. See on üks omadus, mida toovad esile nii Ruukel, Oja kui ka Tallinn. Kui esimesed rõhuvad eelkõige võimalusele sujuvalt Fleepi üle kolida ning samas jätkata vestlusi inimestega, kes Fleepi ei kasuta, siis Tallinna hinnangul on sisuliselt võimalik kasutada Fleepi kui meiliklienti. „Kuigi seal on veel kõvasti arenguruumi. Just hiljuti kirjutasin Fleepi tiimile 28punktise nimekirja asjadest, mida ideaalis meili-integratsiooni juures näha tahaks,“ ütles Tallinn.
    Ühel päeval e-kirjad kaovad
    Selle kõige taustal tekib paratamatult küsimus, miks peaks kõigi teiste suhtlusprogrammide kõrvale lisama veel ühe. „See on põhimõtteliselt sama küsimus, et kui sul on juba olemas hobune ja jalgratas, siis miks sa peaks ostma auto. Nad on ju kõik transpordivahendid,“ vastas Ruukel. Ta usub, et ei saagi olema ühte kõike asendavat suhtlusvahendit, nii nagu ei ole ühte kõike asendavat transpordivahendit.
    Küll aga peaksid tema hinnangul suhtlustööriistade ehitajad silmas pidama, et see oleks mingisugusesse kasutusjuhtumisse väga hästi sobiv. Näiteks Skype'i või Facebooki puhul pannakse rõhku lühiajalisele ja vahetult toimuvale vestlusele, kus failid ja ajalugu ei ole Ruukeli sõnul tähtsad. Fleepis on tehtud täpselt vastupidi. Ruukel võrdles seda virtuaalse koosolekuga, mille osalised saavad panustada siis, kui neil on aega, selle asemel, et leida kõigile sobiv aeg reaalselt kohtumiseks.
    Fleepi eesmärk ei ole teha intensiivset müügitööd ja sellega meelitada tohutut hulka kasutajaid. Selle asemel panustatakse levikusse inimeselt inimesele, nii nagu järjest rohkem inimesi lõpetas suhtluse MSNis ja liikus edasi Skype'i. Tulevikku vaatavalt tõdes Ruukel, et ühel päeval inimesed lihtsalt märkavad, et e-postkastis ei toimu enam mingit liiklust või sinna on jäänud ainult rämpspost. „See, kuidas tulid mobiilid lauatelefonide kõrvale on väga sarnane sellele, kuidas meie tahame jõuda e-maili kõrvale,“ ütles Ruukel.
    Fleepi nimi sündis tealikult sellisena, et seda ei saaks millegi olemasolevaga seostada, nagu Skype ei tähendanud mitte midagi enne programmi sündi. Ruukeli sõnul on Fleep siis õnnestunud, kui nimest saab samuti omaette mõiste.
    „Tänaseks oleme selgelt seadnud visiooni muutuda sarnaseks mõisteks nagu on skaipima ja see peaks tähendama, et sina saadad mulle tööalaseid sõnumeid mitte üle e-maili, vaid üle Fleepi. Ehk meie töö on tehtud, kui see on mõisteks muutunud mitte ainult Eestis, vaid ka globaalselt. See võib juhtuda aastaga, võib juhtuda 10 aastaga. Meie loodame, et juhtub pigem varem kui hiljem.“
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.