Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Peakokast börsimaakleriks

    LHV panga USA aktsiaturgude maakler Nelli Janson.Foto: Eiko Kink

    LHV panga USA aktsiaturgude maakleri Nelli Jansoni teekond rahamaailma on olnud vähemalt sama ootamatu ja käänuline kui Vene börsi tootluskõver.

    Aastaid enne börsidele sukeldumist Eesti välissaatkondades peakoka leiba teeninud, aga ka müüginaise ametit pidanud Janson näeb iga päev, kuidas kliendid börsidel mängeldes tuhandeid nopivad või mõtlematult oma viimased säästudki sirgeks löövad.Tema näppude alt läheb teele iga viimnegi USA börsile edastatud order ehk kliendi nõue aktsiaid osta või müüa. Kahel tunnil enne kauplemise sulgemist vahendab ta ka Venemaa ja Euroopa turge. Sinna juurde käivad kommentaarid finantsfoorumis ja vastamine klientide küsimustele alates tehnilistest probleemidest kuni selleni, "mis on elu mõte?"."Pean end kursis hoidma, sest aegajalt kliendid helistavad, kui on eriti ekstreemsed liikumised - ja ma ei saa öelda, et ma ei tea," selgitab ta ja lisab, et telefoniliinid on seda kuumemad, mida pinevamad on ajad börsil.

    Õpi. Kui kauplemisest üldse mitte midagi ei tea, siis kõigepealt tee endale selgeks, milles see töö täpselt seisneb. Loe läbi mõni raamat, näiteks "Aktsiamänguri pihtimus" või "Trading for dummies". Esimene annab asja olemuse väga hästi edasi ja teine selgitab kauplemist mustvalgelt.Kauple paberil. Katseta erinevaid strateegiaid enne pärisrahaga riskimist.Leia mentor. Tema annab vastuse väga paljudele küsimustele. Esiteks saad oma nina toppida otse köögipoolele, saad aru kuidas asjad toimivad ja kas see üldse on see, mis sulle sobib. Teda võib olla raske leida, ent kui piisavalt kaua võimalust jahtida, siis selle ka saab. Vastasel juhul pead iga üksiku ämbri ise läbi kolistama.Loe! Arvesta sellega, et alguses on väga-väga raske. Miljonid ei hakka kohe uksest ja aknast sisse lendama. Tuleb teha väga palju tööd ja lugeda, lugeda, lugeda!Jälgi foorumeid. LHV foorumis viskavad staarkauplejad võimalusi üles. Otsitakse uusi inimesi ja praktikante ja tihtipeale ongi ainsaks eelduseks vaid suur huvi ja kirg asja vastu. Ei eeldata eelnevat kogemust.Ole töökas. Suur töö ja huvi võidab tihtipeale andekust. Pead koguaeg teadma, mis turul toimub. Kui oled turule oma käe andnud, siis see ei ole nii, et lähed nädalaks puhkusele ja lülitad kõik oma nutiseadmed välja.Unusta põhi! Turgude põhjade otsimine ja ootamine on täiesti mõttetu tegevus. Kui oled kodutöö ära teinud ja kui su visioon on pikem kui üks päev, siis põhja otsimine on ajaraiskamine.Ole skeptiline. Kõige parem kaupleja või investor on skeptiline absoluutselt kõige suhtes, mis talle räägitakse. Ükskõik, kes seda talle räägib. Olgu see kasvõi maailma kõige tunnustatum investeerimisguru. Igas tões on natuke valet, igas vales on natuke tõtt.Ära võta südamesse. Stressitaluvus peab olema üsna suur. Turul toimuvat ei saa kunagi võtta isiklikult. Pead suutma eelmise päeva oma mälust täiesti ära kustutada. Sest turg ei mäleta, milline päev sul eile oli. Eilse päeva emotsioonid ei saa mõjutada sinu tänaseid otsuseid.Allikas: Nelli Janson

    Eksimine hõbe, õppimine kuld
    Kaheksa aastat investeerimishuvi, kolm aastat maakleriametit ja USA turgude analüütiku positsioon enne seda on talle tõestanud, et eksimatut investorit ega päevakauplejat naljalt polegi. "Ma ei tea ühtegi inimest, kes oleks aktsiaturult läbi läinud nagu nuga läbi sulavõi - ka väga kogenud ja kaua-kaua turul olnud inimesed teevad mõnikord algaja vigu," rõhutab ta. "Üldiselt ei ole võimalik öelda, et ärge tehke. Vahel küll tahaks, aga see pole minu asi öelda."Nii leiabki Janson, et tehingute ilu on vaataja silmades ja selle mõte tegija peas. Seda raskem on hinnata, kas positsioon on õige või vale. Eriti USA turgudel, kus erinevaid üksikaktsiaid ja finantsinstrumente võib mõõta kümnetes tuhandetes. "Kui seal aktiivselt tegutseda, siis ei näe küll võimalust, et oled nagu hiromant, kes oskab nurga taha näha kust see rong sulle nüüd peale sõidab," tõdeb ta.Samas on iga viimane kui viga tema hinnangul väärt tegemist juhul, kui sellest midagi kõrva taha pannakse. Valusamad õppetunnid ei tule mitte valedel eeldustel võetud positsioonidest, vaid pigem "kõik või mitte midagi" põhimõttel võetud liialt suurtest riskidest.

    Kõige alus on huviAlo Vallikivi, LHV maaklertegevuse juhtMaakleri puhul on üheks olulisemaks omaduseks huvi börsidel toimuva vastu. Ükskõik kui tugev on inimese hariduslik ettevalmistus või soov rahamaailmas läbi lüüa, siis ilma huvita väärtpaberimaailma vastu sellel alal tegutseda ei saa. LHV pangas on maaklerid enamasti ise välja koolitatud ning sellisel juhul ei ole eelnev majanduslik haridus primaarne, kõike saab juurde õppida. Mida aga õppida ei saa on näiteks turgude igapäevane jälgimine, aktsiaindeksite unepealt teadmine ning ettevõtete omavaheliste seoste teadmine. Nellil on need teadmised kenasti olemas ning huvi turgude vastu ei ole kadunud ka peale pea kolme aastat maaklerina töötamist.

    Rikkuse valem on ajastus
    Jansoni kogemus ütleb, et raha teenitakse siis, kui hoitakse riskide hajutamine kontrolli all. Teine, sajandeid kehtinud põhimõte ütleb, et müüge siis, kui pasunad puhuvad ja ostke siis, kui veri on tänavatel. "Kõlab lihtsalt aga tihtipeale ajastus ongi võtmeküsimus," räägib Janson, kelle sõnul oli viimase kümnendi parim ostukoht 2009. aasta kevadel."Aga mis tegelikult turgudel toimus? Ma ei tea depressiivseimaid aegu kogu maailma majanduses - kui vaadata tollaseid uudiseid, siis maailma lõpp oli väga lähedal," viitab ta, et hoolimata hiilgavast ostukohast pagesid toona ummisjalu börsidelt ka kogenumad investorid. "Üldiselt languses turud pakuvad väga häid ostuvõimalusi ja väliste sündmuste mõjul saavad pihta ka ettevõtted, mis tõenäoliselt jäävad ikkagi ellu või taastuvad üsna kiiresti. Tulebki valida need õiged ettevõtted ja mitte minna sisse liiga vara. Aga taaskord - kes on see hiromant?"Nõnda tulekski tema hinnangul positsioone ehitada natukese haaval. Ka ei tohiks püüda ühest tehingust viimast välja pigistada vaid targem oleks vähemalt pool kasumist välja võtta. Isegi kui aktsia peaks edasi rallima, tõestab töö maaklerosakonnas, et uhkest kasuminumbrist võib üleöö saada hoopis korralik miinus.
    Edukaks kauplejaks teeb tapjainstinkt
    Aastaid tagasi kauples Janson börsidel ka ise aktiivselt, kuid mida aeg edasi, seda vähem. "Ühest küljest on see pidev passimine ja hea võimaluse ootamine, ja mina sain aru, et minust ei saa mitte kunagi väga head kauplejat. See eeldab teatud isikuomadusi, mida mul ei ole."Ehkki head kauplejat iseloomustavad tema hinnangul tugevad teadmised ja intelligents, mängivad olulisematki rolli isikuomadused. See omakorda ei eelda väga kõrget IQd või mitut ülikoolidiplomit, vaid pigem head intuitsiooni ja turutunnetust. "Teiseks peab kauplejal olema tapjainstinkt, et olla õigel ajal hästi agressiivne," lisab Janson, kelle sõnul võib saada börsihai igaühest, kel on asja vastu meeletu huvi."Kui teed ainult raha pärast, siis läbipõlemine tuleb hästi kiiresti, seal on pigem mängu ilu, mis peab sind köitma," räägib ta.Olgugi, et eduka kaupleja leib on üldjuhul rammus, võib neid Eestis kokku lugeda kahe käe sõrmedel. Oluliselt enam on hobiinvestoreid, kes panustavad börsidele päevatöö või äritegevuse kõrvalt. Samal ajal on Eesti investeerimiskultuur tänini lapsekingades, koolides raha kasvatamisest ei räägita ning USA turg tundub kauge, võõras ja hirmutav.
    Investeerimine on ainus võimalus
    Kui kauplejatöö võtab inimeselt viimse aja ja see sobib pigem vähestele, siis investoreid võiks Jansoni kinnitusel olla oluliselt rohkem. Seda enam, et kogumispension kellelegi elamisväärset elu ei taga ja kõigil võib elus ette tulla ootamatuid väljaminekuid. Ta rõhutab, et investeerimisega tuleks alustada nii pea, kui võimalik, sest paar aastat enne erru minekut on võimalustering juba üsna ahtake.Kõige lollikindlam viis endale soliidne vanaduspõlv kindlustada on tema hinnangul investeerida läbi vastava instrumendi iga kuu USA 500 suuremat ettevõtet koondavasse börsil kaubeldavasse fondi ehk ETFi. Viimane tagab muu hulgas korralikku hajutatuse ja välistab võimaluse üksnes tipust osta. "Kui S&P 500 kõik 500 ettevõtet peaks minema ühel ajal korraga pankrotti, siis mina arvan, et meil ongi käes maailma lõpp ja kas siis enam on vahet, mis selle investeeringuga juhtunud on?" resümeerib ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.