Äripäev • 17. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Venemaa kardab pühade eel toiduhinna hüpet

Juustukuubikute tasuta jagamine.  Foto: Andres Haabu

Venemaa valitsus on valmis sekkuma, et ennetada vana-aasta pidustuste eel hüppelist toiduainete hinnatõusu, teatas asepeaminister Arkadi Dvorkovitš.

Järsku hinnatõusu ei tule, aga mingi hinnakasv on tõenäoline, prognoosis asepeaminister. Tema sõnul on rubla kursi langust arvestades mõnede toidukaupade hinna tõus vältimatu. "Siin pole süüdi isegi mitte embargo, vaid rahakurss. Aga arvan, et hinnahüpet pole vaja karta," rahustas ta.

Tema sõnul on toidukaupade grupid pideva monitooringu all. "Kui midagi ilmneb, teeme kiired otsused, täiendame varusid ja tasakaalustame olukorra," lubas Dvorkovitš.

Piimatoodete, sealiha, juurviljade, pähklite ja puuviljade import Venemaale vähenes järsult tänavu oktoobris pärast Lääneriikidele kuulutatud sisseveokeeldu. Samas suurendas Venemaa sisseveetava toidukauba koguseid Kagu-Aasiast ja Ladina-Ameerikast.

Kõige suurema löögi sai piiri kinnipaneku järel piimatoodete turg, mille kukkumine eelmise aasta oktoobriga võrreldes oli tänavu oktoobris 69%.

Venemaa tolliameti andmeil vähenes juurviljade import Läänest tänavu oktoobris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 50,6%. Samas Ladina-Ameerika riigid on augustist alates kasvatanud oma osa Venemaa juurviljaturul kuus korda.

Puuviljade ja pähklite sissevedu Lääneriikidest Venemaale kukkus oktoobris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 21%, samal ajal võitsid olukorrast taas Ladina-Ameerika riigid, kes kasvatasid oma Venemaa turuosa 25% võrra.

Sealiha import Lääneriikidest kukkus aga kahe oktoobri võrdluses 37,5%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt