• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Prantsusmaa astus rikaste maksustamisega ämbrisse

  Prantsusmaa president Francois Hollande.Foto: Bloomberg

  Kui Prantsusmaa President Francois Hollande kehtestas rikastele 2012. aastal „supermaksu“, kartsid mitmed, et ettevõtjad ning võimekamad inimesed hakkavad riigist lahkuma.

  Üks nõunik isegi ütles, et sotsialistid on läinud liiga kaugele ning Prantsusmaast võib saada „päikeseta Kuuba“, kirjutab CNBC.
  Möödunud on kaks aastat ning maks kaotab kehtivuse. Massilist emigratsiooni ei ole toimunud, kuid Prantsusmaa atraktiivsus kõrge sissetulekuga inimeste jaoks on saanud kõva hoobi. Samuti on maksustamisest saadud tulud nigelad.
  „Reform nõrgestas ilmselgelt Prantsusmaa mainet ja konkurentsivõimet,“ ütles Prantsusmaal ja Saksamaal tippjuhtide otsimisega tegeleva firma Kennedy Executive juht Jorg Stegemann.
  „Suure kogemusega juhte on Prantsusmaale meelitada tunduvamalt raskem, kui varem,“ lisas Stegemann. Valimiste eel lubas Hollande kehtestada 75protsendilise maksu üle 1 miljoni euro aastas teenivatele inimestele – sellega eristus Hollande konservatiivsest rivaalist Nicolas Sarkozyst. Taoline lubadus aktiveeris vasaku tiiva valijad ning Hollande suutis lõpuks ka Sarkozyd võita.
  Maks on kehtestamisest alates aga probleeme juurde tekitanud. Riigieelarve puudujäägi osas see Prantsusmaad eriliselt ei aidanud ning Hollande proovis edaspidi olla meelepärasem ka ettevõtjate jaoks, mis tekitas vastuolusid. Ekspankurist nõunik Emmanuel Macron, kes tegi Prantsusmaad Kuubaga võrdleva kommentaari, on nüüd riigi majandusminister.
  Prantsusmaa rahandusministeeriumi hinnangul saadi 75protsendilisest maksust esimesel aastal tulu 260 miljonit eurot ja teisel aastal 160 miljonit eurot. See on seatud ootustega enam-vähem kooskõlas, kuid riigi eelarvedefitsiidi lappimisel on sellest vähe kasu – prantslaste puudujääk on kerkinud 84,7 miljardi euroni.
  Esimene versioon uuest maksust, mille järgi pidid maksu maksma tulu teenijad, lükati konstitutsioonikohtus tagasi. Viimane versioon, mis läbi läks, kohustas maksu tasuma ettevõtjaid.
  Prantsusmaa jalgpalliklubid ähvardasid streigiga ning kuulus näitleja Gerard Depardieu võttis protestiks Prantsusmaa maksukoormuse vastu Venemaal elamisloa. Teised kasutasid veidi diskreetsemaid meetmeid.
  „Mõned läksid välismaale – Luksemburgi, Suurbritanniasse,“ ütles maksupagulastest rääkiva raamatu „Miks ma lahkun Prantsusmaalt“ (Why I am Going To Leave France) autor Jean-Philippe Delsol.
  „Suuremalt jaolt oli tegemist aga olukordadega, kus ettevõtetega lepiti kokku kahe aasta töötasu vähendamises. Kokkulepe oli, et palgad korrastatakse pärast maksustamise lõppu,“ ütles Delsol Reutersile.
  Hollande ja tema valitsus on sellest ajast peale proovinud ettevõtete olukorda parandada, vähendades nende maksukoormust 40 miljardi euro võrra. Kuna töötus püsib üle 10 protsendi, on Prantsusmaa sunnitud võtma ette samme suurendamaks riigi majandusse suunatud investeeringute hulka.
  Ei ole kokkusattumus, et peaminister Manuel Valls koos Macroniga – kes oli Hollande'i valitsuskabineti suurim reformija – valisid oktoobris visiidiks just Suurbritannia. Nad tahtsid kinnitada, et 75protsendilise maksu aega ei pikendata: Suurbritannia peaminister David Cameron on varem öelnud, et Prantsusmaa maksupagulastele lükatakse nende saarel lahkelt punane vaip ette.
  Delsol ütles samuti, et maksusaaga on muutnud nende ettevõtte kliente Prantsusmaale investeerimise osas närvilisemaks. Lisaks on niinimetatud supermaks lõhkunud usaldust niigi keerulise maksusüsteemi vastu, mida mitu valitsust järjest pole suutnud parandada.
  „Inimesed on kaotanud kindlustunde,“ ütles Delsol. „See ei ole midagi sellist, mida saaks üleöö taastada.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.