Kadri Põlendik • 26. jaanuar 2015 kell 8:00

TransferWise purustas rekordi

TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann ettevõtte uue kontori avamisel Baltika kvartalis.  Foto: Eiko Kink

51,6 miljoni eurone rahasüst TransferWise'i on seni suurim summa, mis Eesti päritolu idufirmasse paigutatud.

Mullu suvel tegi TransferWise oma eelmise investeeringuga samuti rekordi, kui Richard Bransoni eestvedamisel sai idufirma 18,4 miljonit eurot. Selle summa trumpas üle aga reklaamivaldkonnas tegutsev AdCash, mis kaasas oma esimese investeerimisringiga 20 miljonit eurot.

Kokku on TransferWise raha kaasanud 75,7 miljonit eurot, millega on see enim investeeringuid saanud Eesti idufirma.

2011. aasta jaanuaris alustanud ettevõte sai oma esimese rahasüsti 2012. aasta aprillis, kui 1,1 miljonit eurot tuli kokku peamiselt riskikapitalifirmadelt: IA Ventures, Index Ventures, Kima Ventures, Seedcamp ja väiksemad riskiinvestorid, kelle seast tuntuim oli PayPali kaasasutaja Max Levchin.

Järgmine investeerimisring sulgus veidi rohkem kui aasta pärast, mil TransferWise kaasas juba 4,6 miljonit eurot. Lisaks eelmistele investoritele lisandusid Facebooki esimese investori Peter Thieli investeerimisfirma Valar Ventures, ingelinvestori Ron Conway asutatud SV Angels ja The Accelerator Group, mille asutajad on Robin ja Saul Klein.

Mullu juunis sai TransferWise'ist esimene Eesti ettevõte, millesse investeeris maailmakuulus ärimees Richard Branson. 18,4 miljoni eurosesse rahasüsti panustasid lisaks Bransonile ka senised investorid.

Bransonile oli eestlaste idee juba varem silma jäänud. 2013. aasta aprillis kiitis ta oma blogis idufirma asutajaid Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikust ning kinnitas, et tema korporatsioon Virgin Group hakkas TransferWise'i teenust kasutama.

Täna tuli avalikuks, et TransferWise kaasas järjekordses investeerimisringis 58 miljonit dollarit ehk 51,5 miljonit eurot. Uue investorina lisandus USA riskikapitalifirma Andreessen Horowitz, millega on olnud seotud ka Eesti idufirmajuht Sten Tamkivi.

TransferWise pakub võimalust teha ülekandeid ühest valuutast teise ilma suuri vahendustasusid maksmata. Idufirma küsib mitu korda väiksemat ülekandetasu kui traditsioonilised pangad, mille kopsakate teenustasude vastu TrasnferWise võitleb.

Hetkel kuum