Pille Ivask • 12. veebruar 2015 kell 5:00

Tesla ei täitnud ootusi

Tesla tegevjuht Elon Musk.  Foto: epa

Tesla nii neljanda kvartali kui kogu majandusaasta kasumi- ja müüginumbrid jäid analüütikute oodatule alla, vahendab Business Insider.

Sellest hoolimata ütles Tesla tegevjuht Elon Musk, et 2025. aastaks tahetakse ettevõtte turuväärtus viia 700 miljardi dollarini. Teatavasti ületas 700 miljardi dollari piiri hiljuti ka Apple. Muski optimism on üllatav, kuna neljandas kvartalis maadles Tesla nii tootmis- kui tarneraskustega.

Globaalse müügivõrgustiku laienemine ning uue mudeli Model X arendamine suurendasid ettevõtte tegevuskulusid neljandas kvartalis 336,5 miljonile dollarile võrreldes 169,9 miljoni dollariga aasta varem. Kogu aasta lõikes vaadatuna olid tegevuskulud 1,07 miljardit dollarit ning tänavu oodatakse, et need kulud kasvavad veel ligi poole võrra.

Tesla teatas, et neljandas kvartalis oli ettevõtte kahjum 107 miljonit dollarit. Ettevõtte kvartalikäibeks kujunes 956,7 millionit dollarit, mis on 615,2 miljonit enam kui aasta varem.

Tesla tarnis eelmises kvartalis 9834 Model S-i, mis on tuntavalt alla Muski ennustuste, kes prognoosis, et tarnitakse 13 000 autot.

Tesla ehitas möödunud kvartalis rekordilised 11 627 autot, möödunud aastal toodeti kokku 35 000 autot.

Põhja-Ameerikas müüdi möödunud aastal umbes 17 400 Teslat, mis moodustab 55% kogumüügist. 9500 autot tarniti Euroopasse ning umbes 4750 Aasia ning Vaikse ookeani piirkonda, kaasa arvatud Hiinasse, kus Teslasid hakati müüma mullu aprillis.

Musk kommenteeris, et tänavu oodatakse ettevõttele 6 miljardi dollari suurust käivet, möödunud aastal oli Tesla käive 3,2 miljardit dollarit. Tesla plaanib tänavu tarnida 55 000 autot üle kogu maailma.

Hetkel kuum