Mait Kraun • 28 märts 2015

Börs: Yelleni ütlused turge ei heidutanud

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Föderaalreservi juht Janet Yellen ütles, et intressimäärasid tõstetakse sellel aastal. Turud reageerisid langusega, aga tehnoloogiaaktsiate ralli suutis turud päeva lõpuks siiski plussi viia.

Altera Corp tõusis 28 protsenti, sest Wall Street Journal kirjutas, et kiibitootja Intel peab läbirääkimisi ettevõtte omandamiseks. Alexion Pharmaceuticals hüppas 2,6 protsenti ja juhtis biotehnoloogia ettevõtete tõusu. Energiasektor oli languses, sest nafta hind odavnes esimest korda kuue päeva jooksul.

„Inteli uudised turgutasid investoreid ja paljud loobusid langusele panustamisest. Seetõttu lõppes kauplemispäev ka positiivselt,“ ütles investeerimisfirma JonesTrading Institutional Services turustrateeg Yousef Abbasi Bloombergile. „Yellen on siiski jätkuvalt kõrvalepõiklev, aga ta andis turgudele õige sõnumi.“

Janet Yellen ütles täna, et sellel aastal hakatakse intressimäärasid tõstma. Ta lisas, et tõstmine toimub järk-järgult ja ettevaatlikult.

Nasdaq Composite tõusis 0,6 protsenti. Nädala lõikes kukkus indeks aga 2,7 protsenti. Standard & Poor's 500 kallines 0,2 protsenti 2061 punktini. Dow Jones tõusis samuti 0,2 protsenti ja lõpetas päeva 17 712 punktil. Omanikku vahetas 5,8 miljardit aktsiat, mis on kolme kuu keskmisest 15 protsenti madalam näitaja.

WTI toornafta kukkus 4,98 protsenti ja Brent odavnes 4,70 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 48,87 ja 56,41 dollarit barrelist. Kulla (comex) hind langes 0,41 protsenti ning unts kulda maksab 1200 dollarit.

Hetkel kuum