Pille Ivask • 19. mai 2015 kell 4:33

Venemaa: Lääs õhutab Makedoonia rahutusi

Protestijad Skopjes.  Foto: epa

Moskva süüdistab lääneriike Makedoonia rahutuste õhutamises, kirjutab Financial Times.

Nimelt on viimased päevad olnud Makedoonia pealinnas Skopjes väga pingelised: rahvas on rahulolematu ning soovib, et autoritaarseid valitsemisilminguid näidanud peaminister Nikola Gruevski oma liidrikohalt lahkuks.

Kümned tuhanded inimesed kogunesid hoolimata põrgukuumusest pühapäeval Skopje tänavaile, et näidata oma rahulolematust Gruevskiga ning nõuda tema lahkumist. Massidemonstratsioon toimus nädal aega pärast seda, kui pinged etniliste albaanlaste ning makedoonlaste vahel päädisid politsei ja relvameeste vahelise konfliktiga, kus tapeti vähemalt 18 inimest.

Makedoonias toimuv on lääneriigid pannud muretsema, kas rahutused võiksid üle kanduda naaberriikidesse nagu Serbia ning tekitada ebastabiilse olukorra kogu Balkanil.

Moskva on aga loonud täiesti alternatiivse loo. Nimelt on Vene ametnikud ja meedia välja käinud stsenaariumi, et Makedoonia rahutusi õhutab Lääs, et praegune liider pukist maha võtta ning siis keegi asemele panna, kes Makedoonia arenguid nõnda palju tagant utsitab, et riik saaks õige pea Euroopa Liiduga liituda.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov käis reedel visiidil Serbias ning põhjendas Venemaa versiooni Makedoonia konfliktist sellega, et Makedoonia ei soovinud teadupärast osa võtta Venemaa vastastest sanktsioonidest, samuti toetas riik gaasiprojekti Turkish Stream.

Venemaa propagandakanal Sputnik teatas, et Makedoonia „on sunnitud valima rahvusliku identiteedi ja Euroopa Liitu ning NATOsse integreerumise vahel“. Samuti väideti, et Lääs on andnud demokraatiat pooldavatele liikumistele majanduslikku toetust. Viimase puhul peeti silmas kodanikuühiskonna projekti, mida rahastati 4,8 miljoni dollariga ning mille käigus „õpetati enam kui 1000 noort inimest sotsiaalmeediat kasutama“.

Bulgaarias Sofias asuva mõttekoja juht Ivan Krastnev väitis sündmusi kommenteerides, et Moskva ei usu, et poliitilised protestid võiksid toimuda spontaanselt ning tõenäoliselt Moskva usub ka tegelikkuses, et Makedoonias toimuva näol on tegu Lääne kätetööga.

„Nad usuvad, et kõik seesugune, mis Euroopas juhtub, on seotud Venemaaga. Nad tõlgendavad seda kui otsest tegevust Venemaa huvide vastu. Ja ma usun, et Makedoonia valitsus aitab omalt poolt kaasa, et nad seda usuksid,“ kommenteeris Krastnev.

Hetkel kuum