Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võlad ja tülid tuntud idufirmas

    Hoolimata mitmest töövaidlusest on tegevjuhi Tiit Anmanni sõnul meeskonnas normaalne ettevõtte tööõhkkond.Foto: Eero Vabamägi/Delfi/Eesti Ajalehed

    Delikaatsete isikuandmetega tegelev idufirma, mis kasutab kaubamärki Signwise, sai veel eelmisel aastal EASilt pea 300 000 eurot toetust, ent on pööranud tülli mitme töötajaga ja on raskustes nii lõpparvete kui ka riigile maksuvõla tasumisega.

    Ettevõtte looja ja omaniku Ott Sarvega jäi jutt lühikeseks. „Minu teada ei ole Signwise raskustes, aga kõik need küsimused tuleks suunata Tiit Anmannile, kes on tegevjuht. See, kui mina olen osanik, ei tähenda, et ma firma juhtimisega tegelen. Omanik lähtub sellest informatsioonist, mis edastatakse talle ettevõtte tegevjuhi poolt,“ jäi ta napisõnaliseks.
    Seni on Signwise tuntud kui üks Eesti edukatest idufirmadest. Ettevõte tegeleb delikaatsete isikuandmete pilves hoidmise ja digiallkirjastamise teenuse pakkumisega. Firma kodulehel kiidavad teenust nii Arengufond, TF Pank kui ka Fusion varahaldus. Firmasse on investeerinud tuntud ettevõtjad, näiteks Alar Tammingu suurosalusega AS Tavid ning IT-visionäär Linnar Viik, samuti Mobi Solutions OÜ. Lisaks on ettevõte saanud EASilt toetusi kolmel korral kokku üle 300 000 euro. Tänavu kevadel osales Signwise Arengufondi programmis, mis aitas 20 Eesti idufirmal müüki käivitada.

    Signwise'i töövaidlused

    Cross Borders Trust Service OÜ vastu on esitatud üks vaie, mis on edasi kaevatud kohtusse. 

    SW Development OÜ vastu on sel aastal esitatud üks vaie, millest avaldaja loobus ning 2014. aastal oli üks vaie, mis rahuldati töötaja kasuks.

    SW Sales OÜ vastu on sel aastal esitatud 3 vaiet. Üks nendest rahuldati, ühel juhul avaldaja loobus nõudest ning üks otsus on edasi kaevatud kohtusse.

    Peidus pool
    Mitu endist, anonüümsust palunud töötajat rääkis Äripäevale aga, et ilusa fassaadi taga on tegelikult peidus probleemide pesa. Aasta algusest on nende sõnul firmast lahkunud süsteemijuht, turundusjuht, kommunikatsioonijuht, kaks süsteemiadministraatorit, tehnoloogiajuht ja jurist. See tähendab, et sisuliselt on firmast aasta jooksul lahkunud pea pooled töötajad, ühtekokku kaheksa inimest. Mitmel lahkunud töötajal on ühtlasi tulnud hüvasti jätta ka mõne kuupalga kaotusega. Ilmekas on fakt, et Signwise on töövaidluskomisjonis klaarinud või klaarimas vähemalt kuut erinevat töövaidlust. Samal ajal otsib firma kodulehe andmetel vähemalt viit uut töötajat.
    Kuna ettevõtte endised ja praegused töötajad on valdavalt seotud konfidentsiaalsuslepetega, ei soostunud ükski töötaja Äripäevaga avalikult rääkima. Küll aga rääkisid mõned töötajad anonüümselt oma kogemusest Signwise'is, hoiatuseks teistele. „See on klassikaline head-pahad vastasseis,“ nentis üks endistest töötajatest.
    Üks firma endine töötaja rääkis näiteks, et töövestlusel meelitas teda just Signwise'i asutaja Sarv, kes rääkis ilusa maailmavallutamise loo, ent ometi töösuhte lõppedes jäi saamata mõne kuu palk ning teed läksid lahku konfliktiga. „Signwise on konflikte täis, seal on kogu aeg konfliktid. Seda, mis täpsemalt juhtus, ei ole võimalik lahti seletada,“ nentis ta tagantjärele. Enamasti olid tema sõnul konfliktid isikutevahelised.

    Signwise'i saadud toetused EASist:

    2013. aastal Innovatsiooniosakute toetus 3915 eurot.

    2013. aastal Keskkonnasõbraliku innovatsiooni arendamine IKT abil 19 961,13 eurot.

    2014. aastal Keskkonnasõbraliku innovatsiooni arendamine IKT abil 299 690,03 eurot.

    Hulk kaebusi
    Arvukaid firmasiseseid tülisid kinnitavad ka töövaidluskomisjonile esitatud avaldused. Signwise'i kaubamärgi all tegutseb kokku kolm firmat. Neist ühe, Cross Borders Trust Service OÜ vastu on esitatud töövaidluskomisjoni üks vaie, mille otsus ei ole jõustunud asja edasikaebamise tõttu Harju maakohtusse. Kohtuasja üks osapool on endine töötaja Toomas Bergmann, kes samuti nentis, et hoolimata sellest, et ta sooviks rääkida, on ka tema seotud konfidentsiaalsusleppega.
    Teise Signwise nime all tegutseva ettevõtte SW Development OÜ vastu on esitatud üks vaie, millest avaldaja loobus ning teine vaie, mille otsus on töötaja kasuks. Töövaidluskomisjon tuvastas, et töölepingu ülesütlemine oli tühine ning mõistis töötaja kasuks välja hüvitise, sest tööleping lõpetati liiga rutakalt.
    Kolmanda ja maksuvõlaga seotud firma SW Sales (endise nimega Signwise OÜ – toim) vastu on esitatud koguni kolm vaiet. Üks nendest rahuldati, teisel juhul avaldaja loobus nõudest ning kolmas otsus on edasi kaevatud kohtusse.
    Signwise'i tegevjuht Tiit Anmann kommenteeris, et mõistab Äripäeva huvi, ent küsimused puudutavad ettevõtte siseasju ja on seotud konfidentsiaalse informatsiooniga, mistõttu ei taha ta praegu rohkem rääkida. „Nii on lihtsalt viisakas. Meie jaoks on teema lahendatud,“ märkis ta.
    Samas nägi Anmann probleemi kollet pigem töötajates. Anmann kinnitas, et meeskonnas on normaalne ettevõtte tööõhkkond ning et rahvusvahelisele turule suunatud Eesti idufirmadel ongi raske leida kohapealt kompetentset rahvusvahelise kogemusega tööjõudu.
    Maksumaksja tugev tugi
    Signwise ei ole jäänud võlgu vaid töötajatele. Signwise'i kaubamärgiga seotud kolmest firmast on kahel olnud tänavu maksuvõlg. Kui Cross Borders Trust Service maksis märtsis oma 8660eurose maksuvõla ära, siis SW Sales maksuvõlg kerkis vaid kuu möödudes taas 10 530 euro suuruseks. Kolmandal sama kaubamärgi all tegutseval ettevõttel SW Development OÜ maksuvõlg puudub.
    Anmann selgitas, et töövaidlused tähendasid Signwise müügiüksuse jaoks tegevuse seiskumist ning müügitegevuse ajutist üleviimist tagasi grupi tasemele. Ta rõhutas, et tänaseks on endiste müügitöötajatega kompromissid saavutatud ja vaidlused lõpuni jõudnud, ent osad kohustused on veel täitmata. "Maksuvõla põhjustas töö seiskumine müügiüksuses ning rahastajate rahade laekumiste viibimine. Ka firma konto arestimine osade ekstöötajate nõuete ulatuses on seotud sama protsessiga," nentis Anmann.
    Oma tegevuseks küsitakse ka maksumaksja tuge. Nii on firma EASilt saanud toetust kolmel korral. Viimane, suurim toetus laekus eelmise aasta märtsis, pea 300 000 eurot. EASi kommunikatsioonijuhi Karina Loi sõnul anti toetus sihtotstarbega luua tarkvara komponent, mis aitab veebibrauseritel suhelda erinevates riikides kasutusel olevate elektroonilise identiteedi kandjatega õigel viisil ja õigel ajal. Lahenduse üldeesmärk oli luua veebipõhine teenus Signwise.
    Loi lisas, et projekt on lõppenud ja ekspert hindas seda väga positiivselt ehk projektis ette nähtud eesmärgid saavutati. EAS kasutab projektide hindamisel majaväliseid eksperte. Infot ekspertide kohta, näiteks nime, ei saa EAS Loi sõnul avalikustada. Ta täpsustas, et toetus ei tulnud Eesti maksumaksjalt, vaid seda rahastas suures osas Norra riik.

    Andmetöötlus pilves ei ole turvaline

    Margit Liivoja, andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik 

    Praegu on pilveandmetöötluse valdkond eraldi õiguslikult reguleerimata ja seal kehtivad isikuandmete kaitse seaduse nõuded. Andmekaitse inspektsioon teeb delikaatsete isikuandmete töötlemise turvameetmete üle järelevalvet vastavalt isikuandmete kaitse seaduse 4. peatükile.

    Inspektsiooni hetkeseisukoht on, et andmete töötlemine pilves ei ole praegu piisavalt turvaline, mistõttu me delikaatsete isikuandmete pilve salvestamist ei soovita.

    Üks kaubamärk, kolm ettevõtet
    Kaubamärgi Signwise taga on kolm ettevõtet: Cross Borders Trust Service OÜ, SW Sales OÜ ja SW Development OÜ. Neist peamine on Cross Borders Trust Service, mille juhatuse liikmed on Tiit Anmann ja Ott Sarv, omanikud on Ott Sarv ja Kaspar Aasamets.
    Kui veel eelmisel aastal kuulusid kaks ülejäänud ettevõtet Cross Borders Trust Service'ile, siis eelmise aasta detsembris liikusid ettevõtted Ott Sarve omandusse. Ott Sarv on Signwise'i asutaja ja kolme firma omanik.
    Anmann selgitas, et ettevõtete struktuur sai paika pandud juba poolteist aastat tagasi. Struktuuri loomise eesmärk oli luua võimalikult selgete funktsioonidega üksused, kus on võimalik töötajaid hästi eesmärgistada ja motiveerida.
    SW Development OÜ tegeleb tema sõnul tarkvara arendamise ja haldamisega ning SW Sales OÜ ülesandeks sai Signwise'i rahvusvaheline müük ja turundus. Cross Borders Trust Services OÜ on ettevõte, mis kaasab investeeringuid ja millele kuulub loodud tarkvara intellektuaalne omand.
    “Mitte väheoluline ei ole see ka investorite vaatest riskide maandamiseks, sest nii on näiteks arendustiimil võimalik vaba ressursi korral teha ka muid tellimustöid. Vastasel korral oleks tegu ebaotstarbeka ressursikasutusega, mis ei ole investorite huvides,“ selgitas Anmann.
    Lisaks EASile on firmasse investeerinud 2013. aastal Tavid AS, Mobi Solutions OÜ ja IT-visionäär Linnar Viik. Viik nentis, et ei mäleta kui suure summa firmasse investeeris. „Ei ole pidanud huvi tundma selle vastu ja ei taha huvi tunda ka enne 2018. aastat. See on ikkagi pikaajalisem investeering. Passiivne investor oma raha pärast muretseda ei saa,“ kommenteeris ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.