Rivo Sarapik • 27. juuli 2015 kell 9:34

Hittrestoranid tõid omanikele dividende

Restoranide Oko ja Noa üks omanik Tõnis Siigur.  Foto: Meeli Küttim

Eesti toidukohtade tippu kuuluvad Oko ja Noa kasvatasid mullu käivet ning maksid omanikele dividende.

Möödunud aastal teenis Oko Restoranid OÜ - ehk Kaberneemes asuv Oko ja Tallinna-Viimsi piirile rajatud Noa - 2,7 mln eurose käibe juures 351 000 eurot ärikasumit. Aasta varasemaga võrreldes paranesid näitajad vastavalt neli ja kaks korda. Dividende maksis ettevõte 111 000 eurot, lõppenud aasta eest plaanivad omanikud võtta 180 000 eurot, selgub ettevõtte aastaaruandest.

Ettevõtte juhtkond selgitab aastaaruandes, et hetkel on ärile suurimad riskid ebakindlus majanduses ning tarbijate kõhklevam käitumine ning turistide vähesus just Vene reisijate vähenemise tõttu. Et restoranid on suunatud peamiselt sisetarbijatele, on tulnud ka oluline hulk külastada soovijaid ruumipuudusel ukse taha jätma. Nii julgetakse isegi üldiste turumahtude vähenedes plaanida müüginumbrite kasvatamist.

Töökäsi jääb vähemaks

Samuti teeb tuska tööjõu väljavool. Siiski annab ettevõtte töökeskkond ja –kultuur ning suhtumine lootust, et ükski ametikoht täitmata ei jää. Ettevõte andis tööd 63 inimesele, mida on aasta varasemast kolm korda rohkem, ning palgakulu moodustas 597 000 eurot.

Äsja avasid Oko Restoranid OÜ omanikud kolmanda toitlustuskoha pealinnas, renoveerides Pirita tee ääres legendaarse kohviku Tuljak.

Oko Restoranid OÜ omanikud on Martti Siimann, Tõnis Siigur ning Marko Zukker.

Noa valiti mullu Eesti parimaks restoraniks, Oko saavutas konkursil seitsmenda koha. Oko on konkursil Hõbelusikas ka Eesti parimaks pererestoraniks valitud.

Äripäeva nädalalõpulisa toidukriitik Heidi Vihma hindas restorani OKO elamust 2011. aastal, mil restoran uksed avas, 29 punktiga 30st. "OKO kiire kuulsuse taga on tippkokk Tõnis Siigur, sügavalt kulinaariakunstile pühendunud mees. Teades tema varasemaid tegemisi, võis olla enam-vähem kindel, et kui ta kord juba oma restorani tegemise ette võttis, peabki see hästi välja tulema," kirjutas ta toona. 

Tänavu suvel Noad väisanud kriitik andis söögikohale maksimumpunktid. "Peakokkasid, keda keskmine restoranikülastaja nimepidi võiks teada, on meil napilt, võib-olla paar-kolm, võib-olla natuke rohkem, kuid suure tõenäosusega on nende hulgas Noa peakokk Tõnis Siigur," kommenteeris ta.

Äsja avasid Oko ja Noa omanikud oma uusima toidukoha, legendaarse ja taastatud restorani Tuljak.  Foto: Oko Restoranid

Restoran kui pensionigarant

Restoraniäri peab Tõnis Siigur pensionisambana, rääkis ta Äripäeva elustiiliajakirjale Gentleman. Plaan on kindlustada oma tulevik. Kuna ta pensioni­fondi ei usu, peab inimesel olema piisavalt palju investeeringuid, et riske maandada.

Praegu on restoranikontseptsioon Siiguri arvates liialt laialivalguv ja persoonipõhine, Siiguri-põhine, keda erinevatesse köökidesse korraga tõsta ei saa. Selle asemel unistab ta hoopis maailma vallutada. Frantsiisiga, mis töötaks ükskõik kus, nagu näiteks Vapiano, oleks lihtsam teistele turgudele siseneda. Samas selles, kuhu esimesena liikuda, pole Siiguri sõnul vahet. Tähtis on tema sõnul see, et oleks õige ärikliima ja tarbimine. “Eesti mureks ja probleemiks on ju see, et meid on liiga vähe. Tarbijat jääb vajaka,” ütleb ta.

Hetkel kuum