Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tüli Levadaga lõppes krahhiga

    Viktor Levada poja Filipp Levada enda sõnul oli tema Catmeti tegelik omanik. Foto: Andras Kralla

    Tüllipööramine metalliärimehe Viktor Levadaga tõi tema poja parimale sõbrale Vladislav Stradomskile kaasa talle kuuluva metalliettevõtte Catmet pankroti, ärikeelu ja hiigelvõla.

    OÜ Catmet osanikud ja osapandid:

    27.08.2010-30.12.2010 A. Järv 100% 30.12.2010-13.05.2011 V. Stradomski 75% ja A. Järv 25% 13.05.2011-30.01.2013 V. Stradomski 75% ja A. Järv 25% 30.01.2013-06.09.2013 V. Stradomski 75% ja A. Salahutdinov (nüüd Enci) 25%                              

    AS Catmet aktsionärid:

    17.09.13-28.11.2013   V. Stradomski 99,8% ja A. Salahutdinov 0,2%28.11.13-10.09.2014  OÜ Vergine (A. Järv) 99,8% ja A. Salahutdinov 0,2% 10.09.2014-                 V. Stradomski 99,8% ja A. Salahutdinov 0,2%

    Catmeti juhatuse liikmed:27.08.2010-23.05.2012 Aleksander Järv 23.05.2012-30.08.2013 Evgeni Pavljukov 30.08.2013-06.11.2013 Dinis Fomin 06.11.2013- Vladislav Stradomski24.03.2014- Maire Arm (pankrotihaldur) Allikas: äriregister

    Emotsioonidest kantud konfiktis väidavad Viktori poeg Filipp Levada ja Autorollo kohtuasjas kriminaalsüüdistuse all olev advokaat Siim Roode, et Jõelähtme vallas asunud metallitööstusettevõtte Catmet viisid mullu pankrotti nemad, et taastada kontroll ettevõtte ja neid petnud Levada variisiku Vladislav Stradomski üle. 
    Stradomski: täitsin Viktor Levada käske
    Stradomski aga väidab, et Catmeti varjatud juhtimise taga oli hoopis pankrotistunud suurärimees Viktor Levada, kelle osalust ta Catmetis hoidis ja kelle käske ta täitis.
    Millest kõik alguse sai? Viis aastat tagasi, kui käis Viktor Levadale kuulunud metallitööstusettevõtte Levadia Metalli saneerimine Siim Roode juhtimisel, loodi Levada toonase töötaja Aleksander Järve eestvedamisel uus metallitööstusettevõte Catmet OÜ, mis pidi jätkama pooleli tööd. Kui 2011. aasta alguses kuulutati välja Levadia Metalli pankrot ja ühtlasi ka Viktor Levada isikupankrot Lätis, oli vaja kedagi, kes esindaks Levadat uues äris. Catmeti suuromanikuks sai Levada poja parim sõber Vladislav Stradomski, kuigi nüüd väidab poeg Filipp, et Stradomski esindas hoopis teda Catmetis.
    "Olen isa juures töötanud juba väiksest peale ja tundsin seda valdkonda. Tahtsin luua oma ettevõtte ja arendada uusi suundi. Viktor Levada on mind aidanud selle viie aasta jooksul puhtalt heade soovidega, kuid ta ei ole selle ettevõtmisega seotud, ta ei ole käinud seal tööl. Minu meelest on normaalne, kui poeg peab nõu isaga, kellel on ka suur kogemus äris," kommenteeris mitme ettevõtte omanik Filipp Levada, kes on praegu kõigest 22aastane.
    "Kui ma pidasin isaga nõu, kas alustada või mitte, vastas ta mulle lühidalt, et kui tahad, tegele, mina olen väsinud ja rohkem äriga tegeleda ei taha," rääkis Filipp, kes oli toona veel alaealine.
    Filipp Levada: Catmet on minu ettevõte
    "Catmet on otsast lõpuni minu ettevõte. Aleksander Järvega tegi mind tuttavaks isa. Ta hoidis häid suhteid meie perega ja me usaldasime teda," lisas ta.
    Filipp ei tahtnud enda sõnul oma nime alt uut ettevõtet luua, kuna tol ajal ümbritses nende peret palju halba firmade pankrotistumise tõttu.
    Stradomskiga oli Filipp väiksest peale parim sõber ning usaldas teda. "Tahtsin talle anda võimalust õppida, areneda ja raha teenida. Tahtsin anda ka osaluse ettevõttes, aga inimene, tundub, ei soovinud oodata ning tahtis saada kõike ja kohe. Talle tehti hea pakkumine, et mind reeta. Tuli välja, et ta on samasugune varas nagu Aleksander Järv," ei hoidnud Filipp sõnu kokku.
    Mullu 21-aastasena isikupankroti saanud Vladislav Stradomski sõnul meelitas teda viis aastat tagasi Catmeti variisikuks pankrotis olnud Viktor Levada.
    "Viktor tuli minu pere juurde ja rääkis, et tahab saada minu ristiisaks. Rääkis minust kui teisest pojast. Lisaks olin tema poja Filipiga sõber. Sain osanikuks koos Aleksandriga. Minul oli 75% ja Järvel 25%. Järv oli ka juhatuse liige. Kui Viktor ütles, et tuleb mõnele paberile alla kirjutada, siis kirjutasin, kui ütles, et ei kirjuta, siis ei kirjutanud," rääkis Stradomski.
    Osalused jagunesid tema sõnul vastavalt sellele, kuidas Viktor Levada ja Järv raha firmasse sisse panid.
    Levada ei olnud varatu
    Viktor Levada ei olnud tegelikult varatu. Tal olid nn säästud välismaal, mida ta oli aastate jooksul Levadia Metallist kõrvale pannud, ja mis jäid tema nii firma- kui isikupankrotis puutumata. Järve ja Stradomski sõnul pani Viktor just nn off-shore'idest tulnud raha Catmeti.
    Samuti jäid nimetatud pankrotiprotsessis puutumata Viktori abikaasa Nadežda välismaal asunud dividendid, millega rahastati Filipi sõnul hoopis Catmeti. "Olen talle tänulik, et ta hoidis Levadia Metallist saadud dividende," märkis Filipp.
    Viktoriga seotud pankrotiprotsessides jäi puutumata Viktorile ja Nadeždale kuulunud Jõelähtme vallas asuv villa, kus Viktor, Nadežda ja Filipp elavad tänaseni. Praegu on kinnistu omanik firma Navigor OÜ, mis kuulub äriregistri andmetel Ukraina päritolu Jevgeni Pokorale.
    Viktor ja Nadežda ei olnud valmis Äripäevaga rääkima ja ütlema, kelle või mis rahad tegelikult Catmeti liikusid. Kuigi Viktor väidetavalt enam äris ei osale, elab ta aga rantjee-elu edasi, viibides pidevalt välismaal ja sõites kallite autodega. Ka poeg Filipp ei olnud valmis ütlema, millisest rahast isa elab, väites, et ta ei tea seda.

     

    Äri läks Catmetis hästi
    "Äri läks väga hästi Catmetis. Kahe aastaga oli puhaskasum 1,2 mln eurot. See rahuldas Levadat. Moodustati veel üks firma, Loo Properties OÜ. See oli kinnisvarafirma, mis ostis Jõelähtme valda krundi ja hakkas Catmetis teenitud kasumiga ehitama tootmishoonet. Loo Propertiese rahad tulid Inglismaa off-shore'idest. Samamoodi tuli esialgu Catmeti arvetele raha off-shore'idest, mida kandis Viktor," rääkis toonane juhatuse esimees ja väikeosanik Järv. 
    Järve sõnul tuli raha off-shore'idesse läbi Baltic Steel Traidi ehk Levadia Metalli, kust pumbati raha välja. "Selle kohta tõendusmaterjale, pabereid ette näidata ei ole," märkis Järv, kelle sõnul isegi maksuamet tundis huvi Catmetile laekunud raha vastu, aga kuna olid laenulepingud Inglismaa firmadega, siis oli Catmet nii-öelda puhas.
    Filipp Levada aga enda sõnul ei tea, mis off-shore'idest ja kantimisest jutt käib. "Ma ei tea, mis ettevõtetest käib jutt. Tegemist on viie aasta taguse asjaga. Kui te küsite, kust tuli ema raha, siis ma ei oska öelda. See on tema valik, kus ta hoiab oma raha," ütles Levada. 
    Järv lahkus ettevõttest 2012. aastal, tema sõnul tekkis toona Viktoriga tüli ühe töötaja koondamise pärast. Enne, kui Järv juhatusest lahkus, seadis ta enda antud laenule Catmetiga Loo Propertiese peale hüpoteegi, mille tehingu õigsuse üle vaieldakse täna riigikohtus.
    Vahepeal toimusid juhatuses muudatused ja uueks liikmeks sai Dinis Fomin. Tema juhtimise ajal tehti osaühingust aktsiaselts, mille tulemusena vähenes Järve senine 25% osalus 0,2% peale. "See tehti enamushäältega. Ja selle korraldas Siim Roode. Kõik oli seaduslik, kirjad olid mulle edastatud, sh protokollid, milles oli isegi kirjas, et olin vastu," märkis Järv.
    Aktsiaseltsiks muutumise eesmärk oli Järve sõnul vähendada Levadadega tülis Järve mõjuvõimu. See ajendas ka Järve müüma tema olematut osalust. 
    Catmet müüdi Filippi firmale
    "Mind viidi notari juurde ja öeldi, et on vaja firmat aidata. Siim Roode firma loovutas mulle laenu, millega suurendasin aktsiakapitali ettevõttes. Raha liikus läbi minu Catmeti aktsiakapitali, mis aitas Levadal Järv ärist eemale tõrjuda," rääkis Stradomski. Edasi kanditi tema sõnul varad ettevõttest välja. "Lõpuks müüdi ettevõte Filipp Levada eestvedamisel Loorent OÜ-le, allkirja andis Catmeti endine juhatuse liige Dinis Fomin. Peale seda olin automaatselt võlgu pea pool miljonit eurot Siim Roode firmale Steel Invest, kelle taga seisis Viktor," rääkis Stradomski.
    Pärast seda, kui Stradomski notaris käis, sai ta aru, et asjad ei ole enam õiged. Kuna ta seni ise ühtegi toimingut ei teinud, määras ta enda suuromanikuna juhatuse liikmeks ja läks Krediidipanka, et paluda Catmeti kontoväljavõtet.
    Selgus, et 2013. aasta novembri seisuga oli pangakonto tühi. Mõni päev enne oli toimunud Catmeti müük Loorendile. Filipp Levada sõnul kontrollis ettevõtte müügitehingut notar.
    Selle müügilepingu vaidlustasid Järv ja Stradomski kohtus. Lisaks esitasid nad kui endised Catmeti osanikud aasta tagasi prokuratuurile taotluse algatada kriminaalasi Dinis Fomini suhtes Catmeti varatuks tegemise pärast.
    Prokuratuur algatas möödunud aasta septembris ka kriminaalasja, kahtlustust veel kellelegi esitatud pole. 2014. a veebruaris kuulutati välja Catmeti pankrot ja mõni kuu hiljem Stradomski isikupankrot, millega kaasnes tal ärikeeld.
    Pankroti põhjustasid võlausaldajad ise
    Filipp (või Viktor) Levada ja Siim Roode, kes sisuliselt ettevõtet juhtisid ja otsuseid vastu võtsid, olid ise või nendega lähedalt seotud isikute kaudu Catmeti rahastajad.
    Tulevased võlausaldajad tegid Catmeti konto tühjaks, jätsid meelega üles teatud nõuded ja müüsid ettevõtte 2013. kevadel loodud Filipp Levada metallitööstusfirmale Loorent OÜ. See andis võimaluse Catmeti ja usalduse kaotanud Stradomski pankrotti nõuda. 
    Catmeti võlausaldajaks on ettevõttele laenu andnud ja pankrotti nõudnud Roodega ühist advokaadibürood pidava advokaadi Raul Markuse firma Glamring OÜ. Teine võlausaldaja on Roode juhtimise all tegutsenud, tänaseks Filipile kuuluv firma Steel Invest OÜ, mis andis laenu Levada osalust hoidnud Stradomskile Catmeti aktsiakapitali suurendamiseks. Selle nõude suurus on umbes 600 000 eurot. Catmeti pankrotihalduri Maire Armi sõnul on kokku pea miljoni euro eest võlanõudeid. 
    Pankrot oli võimalus taastada kontroll
    "Ega me varja, et kaudselt pankrotimenetlus oli tol hetkel ka ainuke seaduslik võimalus taastada mingigi kontroll Catmeti üle ja kõrvaldada juhtimise juurest Stradomski. Et pankrotihaldur selgitaks välja kes, mis ja kus," möönis enda sõnul Catmetis Filipp Levadat esindandud advokaat Siim Roode.
    "Enda pankroti põhjustas ta (Vladislav Stradomski - toim) ise. Kui ta oleks aktsiad üle andnud, oleks see nõue (Steel Investi kui pandipidaja - toim) kuulunud tasaarveldamisele. Kuni me ei saa tõendada vastupidist, oli see noore inimese vaba valik," rääkis Catmeti pankrotti nõudnud advokaat Raul Markus, kelle firma Glamring OÜ andis Catmetile pea pool miljonit eurot laenu.
    KOMMENTAAR
    Sõlmiti kahjulik ettevõtte müügilepingHenrik Kirsimäe, Legalia advokaat, Aleksander Järve esindaja
    Catmeti müügilepingust selgub, et ettevõtte müügihinnaks on vaid 350 000 eurot. Antud summa on oluliselt väiksem, kui oli ettevõtte omanikuks olnud Catmet AS-i aktsiakapital summas 384 804 eurot ja kordades vähem kui selle ettevõtte raamatupidamislik või bilansiline väärtus. Samuti ei toimunud ettevõtte müügihinna tasumine reaalselt, vaid Loorent OÜ poolt tasumisele kuuluv müügihind tasaarveldati ettevõtte ühe rahalise kohustuse täitmisega Loorent OÜ poolt. Sisuliselt täitis Loorent kohustuse, milline ettevõtte üleminekuga läheb ettevõtte omandajale niikuinii üle.
    Catmet AS-i aktsionärid ei ole ettevõtte müüki heaks kiitnud ning sellega seoses pole neil mingeid kavatsusi olnud. Catmet AS-i endisel juhatuse liikmel puudusid ka volitused sellise tehingu tegemiseks. Antud ettevõtte võõrandamise tehing oli Catmet AS-ile kahjulik ja tehtud vastuolus viimase huvidega. Äriühing oli toimiv ettevõte ning antud tehingu tegemiseks puudus igasugune mõistlik vajadus.
    Sõlmides kahjuliku ettevõtte müügilepingu, millega Catmet AS võõrandas ettevõtte kõik õigused, kuid mitte kohustused ning aktsepteerides müügihinnaks ca 10 korda õiguste kogumahust väiksemat summat, mille eest tasumine toimus osaliselt ühe kohustuse täitmisega, põhjustas Dinis Fomin Catmet AS-i maksejõuetuse.
    Antud juhul on tegemist Catmeti endise juhtkonna katsega võtta üle Catmetile kuuluv metallitööstuse ettevõte. Ettevõte ongi tegelikult näilise ja rahatu tehingu abil Loorent OÜ poolt vaenulikult üle võetud. Loorent OÜ põhiline kasusaaja äriregistri andmete järgi on/oli Catmeti endine nõukogu liige Filipp Levada. Arvestades käesolevat olukorda, siis on otseselt tegemist Catmet AS-i varade edasivõõrandamise ja üleandmisega ("kantimisega") kolmandale isikule. Selle põhjuseks võib pidada asjaolu, et Viktor Levada oli kaotamas kontrolli Catmet AS-i üle, kuna tema variisik ei täitnud tema ees oma kohustusi ja pöördus tema vastu.
     
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.