Pille Ivask • 13. september 2015 kell 11:15

Hispaania valimiste jokker toob uusi tuuli

Albert Rivera  Foto: epa

Umbes kümme aastat tagasi teatas Albert Rivera ihualasti, et uus partei on loodud. Nüüd võib temast saada mees, kes aitab moodustada uue valitsuse.

Alber Rivera on 35aastane telegeeniline poliitik, kes on Hispaania ühe võimsamalt esile kerkinud partei Ciudadanos juht. Ta on hariduselt jurist ning näeb alati peen välja. Viimastel nädalatel on tal eriti kiire olnud ning tundub olevat mõneti rahutu ka siis, kui ta Bloombergile intervjuud annab.

Usutluses Bloombergiga saab Rivera sõiduvette alles siis, kui ta oma kampaaniast räägib. Ta ütleb, et tema erakond tahab teha suurimaid muudatusi alates La Transicioni ajast 40 aastat tagasi, mil Francisco Franco suri ning Hispaania taas demokraatlike riikidega liitus. Alates sellest ajast on Hispaaniat valitsenud peamiselt Hispaania Sotsialistlik Töölispartei või konservatiivne Rahvapartei.

Inimesed tahavad Hispaaniale uusi liidreid. Hispaania kinnisvarakriis on kõigil meeles, samuti on rahval villand lokkavast korruptsioonist.

Uuringufirma TNS Demoscopia andmeil napsavad populistlikud Ciudadanos ning Podemos detsembri teises pooles peetavatel valimistel vastavalt 12 või 16 protsenti häältest.

Rivera ütleb, et varasem kaheparteisüsteem on möödanik ning oodata on koalitsiooni. „Me parandame selle, mis on katki. Riigi keskklass on kannatanud ning kriisi tõttu räsitud. Minu eesmärk on juhtida valitsust, mis muudab Hispaaniat,“ kommenteerib Rivera.

Erinevalt paljudest teistest parteidest pole Ciudadanosel, mis tähendab tõlkes kodanikke, kindlat ideoloogiat. Nad loodavad oma tegevusega saavutada nii-öelda mõistlikke muudatusi. Sarnaselt paljude paremtsentristlikele parteidele mujal Euroopas loodavad ka nemad, et Hispaanias alandatakse ettevõtete tulumaksu, seatakse tulumaksule ülempiir, liidetakse omavalitsusi, et vähendada kulusid. Samuti soovivad nad edendada ettevõtlust ning juurutada innovaatilisi lähenemisi. Ciudadanos soovib samuti legaliseerida prostitutsiooni ja kanepi.

ESADE Ülikooli professor Jose Maria de Areizla Carvajal arutles, et võrreldes Podemosega on Ciudadanose positsioon parem. Kuna tegu on tsentristliku parteiga, võidab ta toetajaid nii paremalt kui vasakult. See seab erakonna aga eriti mugavale kohale, arvestades, et ei sotsialistid ega Rahvapartei tõenäoliselt nii palju hääli ei saa, et valitsust moodustada. Praegust stsenaariumi vaadates vajavad nii sotsialistid kui ka rahvaparteilased koalitsioonipartnerit ning suure tõenäosusega saab selleks olema Ciudadanos.

Ciudadanose juhil Albert Riveral ambitsioonist puudu ei jää  Foto: epa

Tahab valitseda

Rivera ütleb aga, et tema eesmärk on valitseda ning tema huvi pole olla valitsuses kutsumata külaline. Lisaks on Rivera varasematest tegemistest rääkimisel huvitav ehk märkida, et mees poseeris 2006. aastal, mil Ciudadanos ilmavalgust nägi, partei sündi kuulutaval plakatil ihualasti. Postril on öeldud: „Ha nacido tu partido“ ehk eesti keelde panduna „sinu partei on sündinud“.

Ciudadanos loodi Barcelonas ning erakond positsioneeris end Kataloonia iseseisvumise vastasena. Õige pea liitus erakonnaga Rivera ning osava kõnemehena sai temast kiiresti partei juht.

Uus mees vanas kuues

Ciudadanos pole analüütikute ning poliitiliste ringkondade käest just hellitada saanud. Rahvapartei asesekretär Javier Maroto lausus, et Ciudadanos pole valmis rinda pistma majandusraskustega. „Me vajame kogenud tegijaid, kes kääriksid käised üles ja asuksid tööde kallale,“ lausus ta.

Podemose üks juhtfiguure Angela Ballester märkis, et Ciudadanose laveerimine vasaku ja parema poole vahel ei too endaga kaasa suurt muudatust. „Ciudadanos on kui uus mees vanas kuues,“ ütles ta, viidates Riverale. „Nende ettepanekud ei erine vanade erakondade omadest,“ lisas ta.

Isegi kui nii, on mainitud vanad parteid üsna hädas. Hispaanias on viis miljonit inimest, kellel pole tööd. Rahvaparteiga seotud korruptsioonid on hispaanlased lõplikult välja vihastanud. Uurijad on leidnud, et partei endised finantsametnikud on seotud olnud musta rahaga. Kohtuistungit on oodata uuel aastal.

Uue ajastu koidik

Hispaanlaste suurt pettumust näitab augustis tehtud uuring, mille tulemusena selgus, et 54,3 protsenti hispaanlastest on praeguses peaministris pettunud.

Anglia Ruskini ülikooli politoloog Kenneth Dubin rääkis, et nii rahvaparteilaste kui sotsialistide liitlased nii meedias kui äris püüavad omalt poolt kõik teha, et uutel parteidel võimalikult kehvasti läheks.

„Parteisüsteem on korrumpeerunud ning läbipaistmatu. Podemos lubab võimatut. Mis oleks, kui me läheksime mööda kuldset keskteed? Mis oleks, kui prooviks süsteemi muuta ilma, et me selle hävitame?“ pani Rivera ette. Tema jaoks on tulevad valimised midagi enamat kui lihtsalt valituks osutumine. „Me peame mõistma, et see on midagi enamat kui uue valitsuse moodustamine. See on Hispaania jaoks uue ajastu loomine,“ võttis ta kokku.

Hetkel kuum