Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kristi Saare viskas kivi tööandjate kapsaaeda

  Investorist õpetaja Kristi Saare osales tänavusel arvamusfestivalil Äripäeva vestlusringis rikkaks saamisest.Foto: Raul Mee

  Paljud noored kogevad oma esimesel töökohal halba kohtlemist, rääkis ettevõtja ja investor Kristi Saare täna Rakveres Äripäeva maakonnakonverentsil.

  Gümnaasiumis inglise keelt ja majandust õpetav Saare rääkis, et Eestis on hulk tööandjaid, kes rikuvad turgu. „Nende käest saavad noored nii halva esimese kogemuse, et neis hävib nii entusiasm kui ka töötahe. Kui aga esimene töökogemus tähendab ainult halbu mälestusi, mis tundega ta siis järgmisse kohta läheb?“
  Iga viienda juhtumi puhul, millega Saare oma õpilaste töökogemusest tuttav on, soovitas ta pöörduda töövaidluskomisjoni. Ei maksta palka, nõutakse 12tunnised tööpäevi, tõi ta näiteid. „Seda tehakse lihtsalt selle pärast, et teatakse: õpilane ei lähe kaebama. Ja enamik ei lähegi.“
  Paljud noored elavad vanematest lahus ning neil on raha vaja selleks, et ellu jääda, märkis Saare. Ta juhtis tähelepanu ka sellele, et sageli nõutakse töökuulutustes olulisi kompetentse, aga vastu pakutakse miinimumpalka. „Kust tulevad need inimesed, kellel on 2-5 aastat töökogemust, mida sageli nõutakse?“ küsis Saare.
  Saare kummutas noorte kohta käibivaid müüte, et nad ei oska midagi, on laisad, lohakad, pole usaldusväärsed, nende palgaootused on ebarealistlikud ja nad pole lojaalsed tööandjale. Tegelikkuses töötab üle 50 protsendi tudengeid õpingute ajal, ja seda on Saare sõnu väga palju. Ka paljud gümnaasiumiõpilased käivad tööl. „Aga kui nad pärast tööle kandideerivad, öeldakse, et pole kogemust,“ märkis Saare. Sageli on noored esimese töökogemuse saanud teenindajana või käelise tegevusega, sh ehituses, ja sellega pole hiljem palju peale hakata.
  Saare ennustas, et tööandjatel hakkab minema keeruliseks, sest noori kasvab järjest vähem peale. „Näiteks 10 protsenti Pelgulinna gümnaasiumi noori lahkub igal aastal Eestist ja paljud neist ei tule tagasi,“ kõneles ta. „Kui noor inimene tunneb, et tal pole siin midagi teha, et teda keegi siin ei vaja, siis ta ei tule tagasi.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.