Piret Reiljan • 5. november 2015 kell 8:00

Valitsus on valmis Estonian Airi pileteid korvama

Majandusminister Kristen Michali sõnul on riik valmistunud Estonian Airi hukuks.  Foto: Eiko Kink

Valitsus on võtnud hoiaku, et negatiivse otsuse korral Estonian Airi riigiabi kohta kompenseeritakse klientide lennupiletid, ütles majandus- ja taristuminister Kristen Michal Äripäevale.

Eesti riik on teinud ettevalmistused juhuks, kui Euroopa Komisjonilt peaks tulema riigiabi asjus negatiivne otsus, kinnitas Michal. "Valitsus on võtnud hoiaku, et piletid kompenseeritakse," teatas ta. Praegu spekuleeritakse, et Estonian Airi saatust määrav otsus saab avalikuks sel laupäeval.

Minister lisas, et läbi on mõeldud ka see, kuidas negatiivse otsuse korral informeerida ja teenindada inimesi, kes on juba reisil või kellel on reis kavas. Detailsemaks Michal ja ministeerium minna ei soovinud.

Informeerimisel vaja meedia abi

"Kindlasti vajab iga riik siis selles (informeerimises - toim) ka meedia vastutustundlikku kaasabi, kuid otsuse tegemine on siiski Euroopa Komisjoni õigus. Loodetavasti on mõistetav, et ühe riigi ministeerium ei tohi siin spekuleerida," rääkis Michal.

Varasemad juhtumid riigiabi mittelubatavuse korral on Michali sõnul näidanud, et sellises olukorras pakutakse reisijatele oma teenuseid isegi intensiivsemalt - turu võitmise eesmärgil. "Kindlasti saab selles konkurentsis leida oma koha ka Tallinnas asuv Eesti lennundusettevõte Nordic Aviaton Group," märkis Michal.

Nordic Aviation Group on uus riiklik lennufirma, mis asutati hiljuti selleks, et valmistuda võimalikuks Estonian Airi tegevuse lõpetamiseks.

Uue riigifirma äriplaan: otselennud Tallinnast

"Oleme asutanud uue ettevõtte, mis ei võta Estonian Airi äri üks ühele üle, tema äriplaan on Tallinnast pakkuda otselende, ning küllap kasutaks ta ära olukorda, et Estonian Airist jääks turg tühjaks," kirjeldas Michal. Ta lisas, et lennunduses on asjatundjate kogemusel väike omapära – uute lennufirmade lisandumine tuleb üldjuhul kasuks ka juba varasemast samal turul tegutsevatele ettevõtetele. "Laieneb sihtkohtade hulk ja see annab võimaluse transiitlendudeks," sõnas minister.

Michali sõnul on teenust pakkuda soovivaid ettevõtteid ka praegu kindlasti rohkem kui üks. "Leedu kogemus siiski näitab, et tarbijale kasulik valikuvõimalus ja konkurents pikemas plaanis püsib, kui on pealinnas baseeruv ettevõte, mis hoiab elu käimas," viitas Michal uuele riiklikule firmale Nordic Aviation Group.

Hetkel kuum