Sirje Rank • 9. november 2015 kell 7:38

Ilves: Eesti ja Soome vajavad uut koostöökava

Toomas Hendrik Ilves  Foto: Andres Haabu

President Toomas Hendrik Ilves sõidab sel nädalal Soome, et esineda idufirmade konverentsil Slush ja kohtuda Soome presidendi Sauli Niinistöga.

Visiidi eel Kauppalehtile antud intervjuus kutsub Ilves üles uuesti kaardistama valdkondi, kus Soome ja Eesti võiksid tihedamat koostööd teha ja ehk teistelegi riikidele eeskujuks olla.

Esimese taolise raporti koostasid 2003. aastal Soome Panga endine juht Esko Ollila ja Eesti toonane suursaadik Soomes Jaak Jõerüüt. Selles oli 40 soovitust, millest suur osa on ka teoks saanud, kirjutab leht. Siis järgnes 2008. a Soome endise Eesti suursaadiku Jaakko Blombergi ja Põhjala Investeerimispanga asepresidendi Gunnar Oki raport.

„Sellest saab tuleval aastal juba kaheksa aastat. Vahepeal on asjad dramaatiliselt muutunud,“ ütles Ilves. Toona ei olnud Eesti selline e-riik nagu praegu, vahepeal on saadud euroala liikmeks, turvaolukord on muutunud. „Asjad, mis Eestit ja Soomet huvitavad, on täiesti teised kui läinud kümnendil,“ ütles Ilves. „Olen veendunud, et leiame uusi valdkondi, kus koostööd teha.“ Muuhulgas võiksid Eesti ja Soome teistele riikidele eeskujuks olla infosüsteemide ladusa toimimisega kahe riigi vahel.

Intervjuus väljendab Ilves muret Euroopa Liidu vaevalise seadusloome ja ühtse digitaalturu aeglase arenemise pärast, mis pärsib ala arengut ja kannustab helgemaid päid kolima Euroopast USAsse või mujale, kus võimalused suuremad.

Digitaalsete teenuste arendamist Eesti ja Soome vahel soovitab Ilves edendada samm-sammult. Suhteliselt hõlbus võiks olla digitaalretsepti kasutuselevõtt moel, mis võimaldab näiteks Soome turistil oma retseptiravimi ka Tallinna apteegis välja võtta.

Hetkel kuum