Sirje Rank • 7. jaanuar 2016 kell 13:44

ELi lepe Türgiga pole piiranud pagulaste voolu

Pagulased jaanuaris Kreeka Lesbose saare rannas.  Foto: Scanpix/REuters

Türgi ei ole piisavalt samme astunud, et ohjeldada Türgi kaudu Euroopasse suunduvate pagulaste tulva, milles eelmise aasta novembris kokku lepiti.

„Me oleme kaugel sellest, et rahul olla,“ ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans täna ajakirjanikele. „Jätkame arutelusid, kuidas Türgi tegevust efektiivsemaks muuta,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Pagulaskriisile lahendust otsides survestab EL Türgit, et see piiraks pagulaste edasi liikumist Türgist valdavalt meritsi Kreekasse. EL on Türgile piiri tugevdamise eest lubanud 3 miljardit eurot, millega parandada pagulaslaagrites elavate inimeste elutingimusi, ning taaskäivitanud Türgi liitumiskõnelused Euroopa Liiduga, aga EL nõuab Türgilt esmalt olukorra silmanähtavat paranemist.

„On ilmne, et viimastel nädalatel on (saabuvate pagulaste – toim) numbrid jätkuvalt suured, nii on ikka alles palju ära teha,“ ütles Timmermans, kes siirdub esmaspäeval visiidile Türki, et teemat arutada.

Aastavahetusest alates on ÜRO pagulaste organisatsiooni andmeil Kreekasse peamiselt Türgi kaudu saabunud vähemalt 5500 pagulast.

Hetkel kuum