Pille Ivask • 26. jaanuar 2016 kell 5:57

USA rahandusministeerium: Putin on korrumpeerunud

Vladimir Putin  Foto: epa

USA rahandusministeeriumi esindaja lausus BBC saates "Panorama", et peab Venemaa presidenti Vladimir Putinit korrumpeerunuks.

Kuigi USA on pannud Putini lähikondlastele peale sanktsioonid, on tegu esimese korraga, mil institutsioon teda otsesõnu korruptsioonis süüdistab.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov lausus BBC pooletunnist saadet kommenteerides, et „sellistele teemadele ei pea üldse vastama, kuna tegu on väljamõeldisega“.

Adam Szubin USA rahandusministeeriumist lausus, et Ameerika Ühendriigid on juba aastaid teadnud, et Venemaa president on korrumpeerunud. „Me oleme näinud, kuidas ta on oma liitlastel ja sõpradel aidanud riigi varadest rikkaks saada, samas marginaliseerides neid, keda ta sõbrana ei näe. Olgu tegu Venemaa energiarikkuse või riigihangetega, ta suunab mõlemad neile, kes toovad talle kasu ja jätab kõrvale need, kes seda ei tee. Minu jaoks on see korruptsioon,“ rääkis Szubin.

USA valitsus pani 2014. aastal mitmele Kremli siseringi kuuluvale isikule sanktsioonid peale. Samuti teatas USA valitsus toona, et Putin on teinud erainvesteeringuid riigi energiasektorisse. Sellest hoolimata ei süüdistanud ameeriklased Putinit toona otseselt korruptsioonis.

Peidetud varandus

Mis puutub idanaabri riigipea isiklikku rikkust, siis sellel teemal Szubin ei peatunud. Ta ei kommenteerinud CIA 2007. aasta raportit, mille kohaselt peaks Putini rikkus ulatuma 40 miljardi dollarini. Küll aga väitis ta, et Putinil on väga palju selliseid rikkusi, millest keegi ei tea.

Szubin lausus, et ametlikult teenib Putin presidendina aastas umbes 110 000 dollarit. See aga ei kajasta kindlasti tema tegelikku rikkust ning aastatega on Putin Szubini sõnul õppinud osavalt oma rikkust varjama.

Kreml mõistagi ütleb, et selline jutt ei vasta tõele. „See on lihtsalt jama,“ vastas Putin 2008. aastal küsimusele, kas ta võiks olla Euroopa rikkaim mees.

Kui Putin ja tema lähikondsed eitavad järjekindlalt Vene riigipea rikkusi, räägivad tema endised siseringi inimesed teistsugust juttu.

Dmitri Skarga, kes juhtis Venemaa riiklikku laevandusettevõtet Sovkomflot, lausus, et Putin sai endale läbi offshore-firma varem Roman Abramovitšile kuulunud 57meetrise luksusjahi. Skarga lisas, et jahiga kaasnevad kulud tasuti riigikassast.

Skarga ütles, et jahiga seonduvat hoiti vaka all, kuna see kuulus Vladimir Putinile isiklikult, mitte Venemaale.

BBC küsis kommentaari ka Abramovitšilt, kelle advokaadid lükkasid tagasi kõik väited oma kaitsealuse ning temaga seotud spekulatsioonide kohta.

Putin BBCle intervjuud anda ei soovinud.

Hetkel kuum