Äripäev • 1 veebruar 2016

Täna tõusis kütuseaktsiis

Kuni 80% kaugvedajatest võivad aktsiisitõusu tõttu Lätis ja Leedus tankima hakata, ütles Statoil Fuel & Retail Eesti ASi peadirektor Kai Realo.  Foto: Andres Haabu

Et valitsus saaks täita koalitsioonileppe lubadusi, tõusis tänasest alkoholi aktsiisimäär 15 protsenti ning kütuse aktsiis 10 protsenti.

Bensiinide aktsiisimäär suurenes 10%, diisli ja kerge kütteõli aktsiisimäär 14% ning maagaasi aktsiisimäär 20% võrra. Alkoholiaktsiis tõuseb 15%. 

Kuni 80% kaugvedajatest võivad aktsiisitõusu tõttu Lätis ja Leedus tankima hakata, ütles Statoil Fuel & Retail Eesti ASi peadirektor Kai Realo Äripäeva konverentsil „Lobby reeglid“ oma ettekandes „Millesse takerdub ettevõtja Eestis?“.

„Mootorikütuste ja Eesti riigi jaoks on ohtlik see, et aktsiiside vahe jääb Läti ja Leeduga saab olema 6 ja 10 senti. Kui me täna näeme, et inimesed Tallinnas on valmis sõitma 1 sendi pärast teise linna otsa, et paak täis panna, siis võite arvata, mida teevad 800-liitriste paakidega veoautod 10sendise vahe korral,“ hoiatas Realo.

Loe Realo arvamusest pikemalt siit.

Täna tõusevad piletihinnad Saaremaa ja Hiiumaa paevlaevade liinidel, vahendasid ERRi teleuudised. Kuivastu–Virtsu, Rohuküla–Heltermaa ja Sõru–Triigi liinil tõusevad piletihinnad keskmiselt 14 protsenti. Saareelanikele jääb endiselt kehtima 50protsendine soodustus. Viimati tõusid Eesti suuremate saarte ja mandri vaheliste liinide laevapiletite hinnad 2013. aasta alguses.

Tänavu tõuseb ka tubakaaktsiis, mis hakkab kehtima alates 1. juunil. Aktsiisimäärade tõusu mõjul kasvavad riigieelarve loodetavad tulud sel aastal kokku ligikaudu 111 miljoni euro võrra.

 

Hetkel kuum