Ave Lepik • 16. veebruar 2016 kell 8:30

Soome näeb Venemaa tegevuses hübriidsõja märke

Soome president Sauli Niinistö ja Venemaa president Vladimir Putin mullu suvel Moskvas.  Foto: epa

Soomlasi teeb järjest murelikumaks idapiirilt riiki tulvav illegaalsete migrantide voog, aga ka asjaolu, et venemaalased ostavad kokku maad strateegiliste objektide läheduses, vahendas Yle.

Olukorda kommenteerinud Soome endine välisminister ja praegune parlamendisaadik Erkki Tuomioja ütles täna hommikul televisioonis esinedes, et on liialdus arvata, nagu peaks Venemaa hübriidsõda just Soome vastu. Tema arvates käitub Venemaa ettearvamatult ühtmoodi kõigi riikidega ning pole alust arvata, et idanaabri tegevus on sihitud spetsiaalselt Soome vastu.

Sotsiaaldemokraadist Tuomioja ütles Yle A-Studio saates esinedes, et Venemaa aktiivsuse kasvu taga on pingestunud rahvusvaheline olukord ning et Venemaa jõupoliitika räägib pigem riigi nõrkusest, mitte jõust. Venemaa majandus vaevleb tõsistes raskustes, märkis eksminister ja Eduskunna saadik.

Mõni päev tagasi esitles Soome riiginõukogu julgeolekukomitee nimekirja uutest hübriidsõja ilmingutest, mille seas olid näiteks migrantide üle piiri saatmine, infosõda ja strateegiliste objektide lähedusse kinnistute ostmine. Nimekirja koostamisel oli abiks info, mida kaitseministeeriumi töögrupp maatehinguid uurides kogus. Kaitseministeeriumi eksperdid soovitavad valitsusel seada strateegiliste ja kaitseobjektide läheduses asuvatele maatükkidele riigi eelisostuõigus. Justiitsministeerium valmistabki vastavat seaduseprojekti ette.

Maatehinguid uurides selgus, et venemaalased on ostnud Soomes kinnisvara sõjaväeosade ja polügoonide ning kaitsejõudude relvaladude ja lennuväljade lähedusse. Samuti on läinud venemaalaste omandusse endised piirivalvekompleksid Soome idapiiril. Täpset välismaalaste kätte liikunud kinnisvaratehingute hulka ei ole avalikustatud.

Soome meedias sõna võtnud sõjaväelaste hinnangul testib Venemaa ühtlasi ka Soome võimude võimekust – Soome idapiiril olukorda destabiliseerides saab koguda hübriidsõjas väärt informatsiooni. Näiteks on oluline tavaliste kodanike meeleolusid monitoorides teada ette nende reaktsioone ja käitumist.

Soome tuleb Venemaalt põhjapoolsete piiripunktide kaudu iga päev sisse 20-30 kolmandatest riikidest pärit varjupaigataotlejat, suur osa neist Afganistanist. Soome võimud ootavad, et Venemaa sulgeks illegaalsetele migrantidele piiri, kuid Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ei väsi kordamast, et Venemaal pole sellist võimalust.

Üha teravnev migratsiooniprobleem Soome-Vene piiril tuleb ilmselt arutusele ka märtsis Moskvas Soome presidendi Sauli Niinistö ja tema Venemaa kolleegi Vladimir Putini kohtumisel.

Hetkel kuum