Äripäev • 4. märts 2016
Jaga lugu:

Swedbank: palgakasv püsib kiire

Swedbank: palgakasv püsib kiire.  Foto: Scanpix

Ka sel aastal püsib ilmselt suhteliselt kiire palgakasv, ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Tema sõnul on sobivate töötajate leidmine endiselt keeruline, seda hoolimata tööpuuduse oodatavast väikesest tõusust.

Täistööajale taandatud keskmine brutokuupalk ulatus eelmise aasta kokkuvõttes 1065 euroni.

Keskmine brutokuupalk kasvas aastaga 6%.

Hindade alanemise ja tööjõumaksude langetamise tulemusena ulatus palgatöötaja reaalne ostujõu kasv aga 8%ni.

"Jaanuari maksulaekumine viitab kiire palgakasvu jätkumisele aasta algul," kommenteeris Elmik. "10protsendiline miinimumpalga tõus tõstab keskmist palka täiendava 0,5 protsendipunkti võrra. Palgatöötajate reaalse ostujõu kasv samas 2016. aastal 2015. aastaga võrreldes aeglustub, kuna nominaalse palga kasv veidi aeglustub, tööjõu maksukoormuse alanemine on tänavusest väiksem ja hinnad tõusevad."

Täna selgus statistikaameti avaldatud andmetest, et keskmine brutokuupalk tõusis eelmisel aastal peaaegu kõigil tegevusaladel, v.a ehituses. "Ehitusmahud vähenesid eelmisel aastal teist aastat järjest. Ehituse palgataset mõjutas ilmselt ka töötajate registreerimise kohustus, mille järel võeti varem mitteametlikult töötanud inimesed ametlikult tööle miinimumpalgaga," märkis Elmik.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum