Kadi Neemre • 9. märts 2016
Jaga lugu:

Gartman: naftahinna tõus on aktsiatele halb

Foto: EPA

Turuanalüütik Dennis Gartmani sõnul tändab naftahinna tõus aktsiate jaoks halba ennet. “Kui toornafta hetkehinnad tõusevad 40 dollarile, kahjustab see aktsiate tasakaalu,” hoiatas Gartman Letteri väljaandja.

“Kui vaadata pikas perspektiivis ja pikaajalisi suhteid, siis liiguvad toornafta ja aktsiate hinnad vastandlikult, mitte üksteise suhtes korrelatsioonis.”

Toornafta on veebruarikuisest madalaseisust alates rallinud 39%. Esmaspäeval tõusis nafta hind 5%, jõudes sellega 2016. aasta kõrgeimale tasemele.

Asjad ei ole aga nii lihtsad, kui nad paistavad. Tugev majandus, mida on tugevdanud madalad nafta hinnad, tõmbab Gartmani sõnul raha aktsiaturgudelt välja. Mitu aastat on majandus on ja turg liikunud käsikäes, kuid praegu oleme jõudnud punkti, kus börsid ja majandus on lahknenud.

S&P 500 on alates oma maikuu tipphetkest, 2130 punktist, 6% kukkunud ning Gartman usub, et see on punkt, mil lahknemine alguse sai.

Tema sõnul on üks majanduse stabiilsuse olulisemaid faktoreid stabiilsed naftahinnad, mis on aga alates juulist kõikunud 27 ja 49 dollari vahel. Odavam toornafta hind tähendab ka madalamaid kütusehindu. Madalad kütusehinnad aga suurendavad tabijate kindlustunnet.

“Kui majandus muutub väga tugevaks ja poliitikud hakkavad intressimäärasid tõstma, voolab kapital aktsiaturgudelt välja,” sõnas Gartman. “Aktsiad hakkavad nõrgenema ajal, mil majandus liigub uutesse kõrgustesse.”

Selle tsükli viimases faasis töötab majandus täistuuridel ning Föderaalreserv karmistab rahanduspoliitikat, põhjustades sellega majanduse nõrgenemist ning sundides aktsiate hindu langema, kuniks põhi on käes.

Jaga lugu:
Hetkel kuum