Kristel Härma • 11. märts 2016
Jaga lugu:

Swedbank: maksehäired tõi erandolukord

Ligikaudu 2500 ettevõttele tekkis Swedbanki vea tõttu ajutine intressivõla märge.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Swedbanki eilsed maksehäired tõid tuhandetele ettevõtetele intressivõla. Panga sõnul sattus vea taga olnud IT-uuendus erandkorras maksete tasumise ajale.

9. märtsi öösel tegi Swedbank IT-uuenduse, milles oli viga. Vea tõttu tekkis olukord, kus panga kaudu 10. märtsil tehtud ligikaudu 2500 makset küll jõudis maksu- ja tolliameti kontole, kuid mitte online süsteemi ja seetõttu võib e-maksuametis/e-tollis olla esialgu näha intressivõlg.

Swedbanki kommunikatsioonispetsialisti Liidia Kaljundi sõnul toimuvad IT-uuendused üldjuhul kuupäevadel, kui ei ole maksude tasumise aeg. Seekordne uuendus toimus aga erandkorras 10. kuupäeval, kui oli ettevõtetel sotsiaalmaksu tasumise tähtaeg. 15. märtsil on aeg FIEdel sotsiaalmaks tasuda ja panga kinnitusel ollakse selleks valmis ning muudatusi süsteemides plaanis ei ole.

Swedbanki vea tõttu häiritud maksed puudutasid enamjaolt tulu- ja sotsiaalmaksu makseid. Maksuamet lubas uuendada intressiarvestuse peatselt ja ühegi sellise makse puhul intressi kindlasti mitte arvestada. Maksete info saab maksuameti kinnitusel kõige hiljemalt uuendatud laupäeva hommikuks.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum