Eurosaadikud vastavad: miks juhtus terrorirünnak?

Euroopa Liidu pooles vardas lipud Euroopa Komisjoni hoone ees pärast Brüsseli pommirünnakuid.  Foto: epa

Euroopa Parlamendi saadikud Indrek Tarand ja Urmas Paet näevad Brüsseli terroriakti põhjusi erinevalt.

“Tundub, et on väga pahasti,” võttis olukorra kokku eurosaadik Indrek Tarand, kes sai plahvatusest teada hommikustest teleuudistest. Tarandi hinnangul ei ole keeruline check-ini piirkonda pommi viia, sest see asub enne turvakontrolli. “Belgial ei ole raha, et lisajõude politseisse tööle võtta. See on siin kogu aeg olnud probleemiks ja seda on kritiseeritud.”

Eurosaadik Urmas Paet vaidleb Tarandile vastu. “See ei ole kõige tähtsam. Terrorismi ennetamisel on kõige olulisem info hankimine, analüüsimine ja jagamine ka erinevate Euroopa riikide vahel. Juba mõnda aega on selge, et usalduse tase luureorganisatsioonide info vahetamisel on olnud madal. Seetõttu on tulnud mõte luua Euroopa luureagentuur, mis ei sõltuks sellest, kui hästi või halvasti liikmesriigid infot vahetavad,” rääkis Paet, kelle arvates tuleks peale agentuuri loomise näha vaeva, et riikide kodanikud ei radikaliseeruks. “Tuleb läheneda individuaalselt. See puudutab neid, kes on ISISega võitlemas käinud, kui ka laiemaid trende. See on nii politsei kui ka haridussüsteemi töö ja paljude teiste valdkondade asi.”

“Midagi ei ole teha. Elame ajastul, kus sellised asjad juhtuvad,” nentis Paet veel ja märkis, et ohutase on Brüsselis tavapärasest kõrgem juba kolmveerand aastat. “Selliste tapatalgute vastu ei saa olla kindlustatud. Ka emotsionaalselt. Foon oli paha juba mõnda aega.”

Hetkel kuum