Kristel Härma • 29. märts 2016
Jaga lugu:

Lõhmus ootab väikeinvestorite raha

LHV suurima aktsionäri Rain Lõhmuse sõnul jagab pank lähiaastatel aktsionäridele veerandi eelmisel aastal teenitust.  Foto: Eiko Kink

Mais börsile tulev LHV ootab Rain Lõhmuse sõnul laia aktsionäride ringkonda ja peamiselt kohalikku raha.

Millist huvi ootate LHV aktsiate vastu?

Oleme mõelnud ennekõike jaeinvestoritele. IPOga tahaks võimalikult laia aktsionäride ringkonda ja peaasjalikult siis kohalikku raha. Pigem palju ja väiksemaid aktsionäre. Loomulikult me loodame huvi.

LHV on öelnud, et nende kliendid saavad eelise. Kas see on endiselt nii?

Jah, me tahame olla lojaalsed oma klientidele ja sealt ka tuleneb see, et me tahame teha pigem jaepakkumist. Minu arust isegi meil võlakirja emissioonil jäi natuke alla tuhande märkija, mis oli võlakirjade kohta väga hea tulemus.

Mis tüüpi aktsia see on ja kas hakkate ka dividende maksma?

Ega LHV nüüd oma tegevust sellepärast muuda, et me börsile läheme. Ma arvan ausalt öeldes, et me oleks dividende nii või naa hakanud maksma. Aga ennekõike me ikkagi kavatseme kasvada ja arvame, et kasvuvõimalused on meil vägagi suured, aga samal ajal oli dividendi ettepanek ka lisatud. Ehk tulevikus võiks see suurem olla, aga lähiaastatel tahaks umbes veerandi sellest aktsionäridele laiali jagada, mis eelmisel aastal teenitud.

Aktsia börsile tuleku hinda on peetud krõbedaks, kuidas te seda kommenteerite?

Hind on hästi lihtne selles mõttes, et me oleme läbi ajaloo kaasanud kapitali kokku suuremates mahtudes kui see emissioon. Viimati tegime seda kaks aastat tagasi (2014. aastal korraldas LHV viimase kinnise emisiooni - toim.) samasuguste kordajate juures ja tol korral meil oli ette näidata aasta tulemuses, kus me teenisime umbes 4 miljonit või igal juhul alla viie miljoni. Eelmine aasta see oli 14 miljonit, et ma arvan, et tegelikult on ettevõte kahe aastaga kõvasti muutunud. Aga eks igaüks peab ise otsustama, ega me kellelegi midagi vägisi ei taha müüa.

Kuidas te ise käitute, kas ostate aktsiaid juurde või pigem müüte?   

Ei, ma kindlasti ei müü, aga ka juurde ostmine tunduks naljakas. Siiani need emissioonid on alati lõppenud pigem ülemärkimisega, et mis ma siis hakkan teiste eest midagi endale sikutama. Ma arvan, et LHV puhul on ikkagi küsimus see, et me tahame avalikuks ettevõtteks saada, sest me oleme seda lubanud, ja ma arvan, et see on meie tegevusele hea ja hea ka kohalikele kapitaliturgudele. Raha korjamise seisukohalt ma arvan, et kui me juba kaks aastat tagasi korjasime erakätest kokku samasuguse raha samade kordajate juures, siis meil kindlasti ei ole probleemi seda teha ka täna, aga me tahaks teistsugust valikut ja minna avalikuks.

Mille jaoks LHV kaasatavat raha kasutab ja mida tahab sellega saavutada?

Meie panga pool on natuke kiiremini kasvanud kui meie omakapitali tootlus. Pankadel on teatavasti omakapitali normatiivid - me oleme väga hästi kaetud, aga see lihtsalt avardab meil kasvuvõimalusi. Ja teisest küljest eks me natuke vaatame ka ringi, et kui mingeid huvitavaid võimalusi peaks olema, nagu näiteks aasta alguses Danske pensionifondide tehing, siis me uurime ka neid. Oleme erinevaid asju vaadanud, aga enamus neist ei ole atraktiivsed. Kui midagi atraktiivsemat on, siis ma arvan, et avaliku ettevõttena on meil parem neid tehinguid teoks teha.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum