Sirje Rank • 4. aprill 2016
Jaga lugu:

Islandi peaministrit ootab usaldushääletus

Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson  Foto: EPA

Islandi peaministrit Sigmundur David Gunnlaugssoni võib veel täna oodata usaldushääletus seoses Panama advokaadibüroost lekkinud infoga, et tal oli kahasse oma naisega Briti Neitsisaartel varifirma.

Opositsiooniparteid tahaksid hääletuse korraldada veel täna, kui parlament kohaliku aja järgi kell kolm koguneb, kirjutab Bloomberg. Tõenäoliselt toimub hääletus siiski millalgi selle nädala jooksul. Sotsiaalvõrgustikus loodud ühendus „Valimised nüüd!“ kavatseb korraldada meeleavalduse.

"Ma loodan, et Sigmundur David mõistab olukorra tõsidust ning astub veel enne parlamendi kokku tulemist tagasi," ütles Islandi piraadipartei parlamendisaadik Birgitta Jonsdottir oma Facebooki leheküljel. Piraadipartei on märtsis korraldatud arvamusküsitluste järgi 37%ga suurima toetusega poliitiline grupp Islandil.

ICIJ tõi avalikuks, et peaministril on abikaasaga kahasse offshore-firma pärandvara haldamiseks. Peaministri abikaasale kuulusid ka kolme 2008. a kokku varisenud panga võlakirjad. Peaministrina on Gunnlaugsson samas vastutanud kõneluste eest pankade kreeditoridega, et vabaneda pangakrahhi ajal kehtestatud kapitalikontrollist.

Peaministri pressiesindaja ütles ICIJ avalikustatud andmeid kommenteerides, et Gunnlaugsson ei ole rikkunud Islandi seadusi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum