Harry Tuul • 7. aprill 2016 kell 11:00

Tuntud ja mõjukad lätlased mässitud Panama skandaali

Läti tipptennisisti Ernests Gulbise pere kasutas samuti Panama paketti.  Foto: epa

Panama leke on toonud avalikusse ette ka esimesed lätlased, kes keerutasid offshore’ides oma raha. Nende hulgas on nii oligarh, tipptennisist, suurinvestor kui ka ülebaltilise haardega ettevõtja, vahendas Läti uurivate ajakirjanike keskus Re:Baltica.

Tõsi, peamiselt on Läti offshore’ide kaudu oma raha liigutanud SRÜ riikide kodanikud, kuna Läti väiksemad pangad on tegelenud aastakümneid aktiivselt mitteresidentide raha meelitamisega. Kokku on nn Panama lekkes 15 951 Lätiga seotud kirjet.

Mõjukaim on kindlasti Lembergsite pere. Läti üheks oligarhiks peetav perepea Aivars on Lätis mõjukas ärimees ja poliitik, sadamalinna Ventspilsi linnapea. Tema kasutatud skeem oli Läti ajakirjanduses juba ka varem avalikustatud ning perekond Lembergsi kohta on algatatud ka kriminaalasi.

Teine näide on seotud Läti ja ilmselt Baltimaade kõige kuulsama tennisemängija Ernests Gulbise perekonnaga. Veel paari aasta eest kümne maailma parima tennisisti hulka kuulunud Gulbise isa Ainar on investeerimispankur, kellel oli Panamas kaks firmat. Seejuures ühe, Farber & Associates, juhiks olid märgitud tema isa Alvils ja poeg Ernests.

Ainar Gulbis selgitas, et tõepoolest asutas ta 1990ndatel Panamasse firma pere varade säilimise kindlustamiseks, kuid see pole kuidagi seotud tema poja Ernestsiga. Firma ainuke eesmärk oli Gulbise sõnul hoida temale kuuluva SWH Groupi aktsiaid. Samas on osa firmast kuulunud ka tema pojale.

Kolmas huvitav näide puudutab Eestiski tuntud söögikohaketti Lido. Nimelt laotub Panama lekkest saadud dokumentide põhjal lahti skeem, kuidas firma omanik Gunars Ķirsons püüdis ajal, kui firma oli tõsistes majandusraksustes, kasutada maksuvabade firmade abi.

Juulis 2010. aastal tekkis Lidole 21 miljoni dollarine kohustus kolme offshore-ettevõtte ees – Panamal asutatud Carcel Holdings, Briti Neitsisaartel asuv Joyton International ja Joondaloop Financial Corp. Sellist skeemi, kus tegelik omanik oli peidetud, kasutatakse enamasti selleks, et hoida kontrolli nii võlamenetluse kui ka varade üle. Seejuures kahe firma omanikus on märgitud Kirsonsi äripartner Vladimirs Šestakovs ja ühel advokaat Valdis Bergs.

Neljas tuntum nimi on airBalticu suurinvestor sakslane Ralf-Dieter Montag-Girmes. Näiteks kolme aasta eest juhtis ta kolme Panama firma kaudu asutatud firmat ARQ Aviation Limited, ARQ Investment Limited ja ARQ Real Estate Holdings Limited. Samuti on dokumentides jälgi sellest, et Montag-Girmes omas majandsuhuve Venemaal.

Tuntumatest ettevõtjatest jooksevad veel läbi näiteks Parex panga kunagise omaniku Valeri Kargini poeg ning kütuseärimehed Nikolai Jermolajev, Viktor Busel ja Gennadi Stankevitš.

Läinud pühapäeval avaldasid maailma juhtivad ajakirjandusväljaanded artikliteseeria, millest selgub, kuidas kuulsad, rikkad ja võimukad peidavad oma varasid maksuparadiisides. Andmed põhinevad 11,5 miljonil Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud salajasel dokumendil.

Hetkel kuum