Sirje Rank • 21. aprill 2016 kell 14:07

Eesti Energia võlakirjad keskpanga bilanssi

Euroopa KeskpanK  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Keskpank täpsustas täna märtsis välja kuulutatud erakorraliste tugimeetmete detaile, mille eesmärk on elustada euroala majanduskasvu ja inflatsioonitempot.

Mis puudutab ettevõtete võlakirjade ostmist, siis Eesti ettevõttetest sobivad nüüd Euroopa Keskpanga varaostuprogrammi lisaks Eleringile ka Eesti Energia võlakirjad. Kuna avaliku sektori ettevõtte puhul kehtib limiit, et ühe emiteerija võlakirju võib osta kuni 33% ulatuses, siis on potentsiaalne maht ca 250 miljonit eurot.

Programmi sobivatel võlakirjadel peab olema vähemalt BBB- või sellega võrdväärne reiting.

Eleringi võlakirju on Eesti Pank  varaostuprogrammi raames juba ostnud ning seal on täiendavaid oste teha veel ca 20 miljoni euro väärtuses, enne kui limiit kätte jõuab.

Erasektori ettevõtete – st mitte pankade - võlakirju võib keskpank Euroopa Keskpanga varaostuprogrammi raames üles osta kuni 70% emissioonist, kestusega kuuest kuust 30 aastani.

Märtsis otsustas Euroopa Keskpank suurendada varaostuprogrammi raames igakuised ostud 60 miljardilt eurolt 80 miljardile eurole. Märtsi lõpu seisuga oli Eesti Pank sooritanud Euroopa Keskpanga varaostuprogrammi raames kodulehe andmeil võlakirjaoste 1,6 miljardi euro ulatuses, millest 59 miljonit moodustasid Eleringi võlakirjad.

Euroopa Keskpank pakub ka kommertspankadele uut fikseeritud intressimääraga pikaajaliste laenude programmi (TLTRO), mis samuti käivitub juunis ning mille eesmärk on soodustada laenamist väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele. Kuna keskpanga laenu väljastatakse välja antud ettevõtluslaenude alusel, siis praeguste mahtude juures oleks Eesti pankadel potentsiaalselt võimalik programmist soodsalt laenata suurusjärgus 2,24 miljardit eurot.

Intressimäärasid Euroopa Keskpank täna ei muutnud ega lisanud ka muid stiimuleid. 

Hetkel kuum