Pille Ivask • 8. mai 2016 kell 10:45

Mis teeb Elon Muskist innovaatori?

Elon Musk  Foto: epa

Tesla juht Elon Musk armastab innovatsiooni ja uudseid lahendusi. Mis temast endast aga innovaatori teeb ehk mille poolest erineb Musk paljudest teistest?

Meil kõigil on päevas 24 tundi. See, palju me jõuame, sõltub suuresti aja planeerimisest. Nii juhtubki, et paljud inimesed jõuavad nende 24 tunni jooksul erakordselt palju. Edukas ajaplaneerimine aitab jõuda suure eduni ehk annab võrreldes teistega suure konkurentsieelise.

Üks kuulsaid tippjuhte, kes teeb palju ja jõuab palju, on Tesla juht Elon Musk. Kuidas ta seda teeb, kirjutab väljaanne Entrepreneur.

Selle asemel, et telekat vaadata, ta loeb. Sarnaselt Warren Buffettile loeb Musk palju ning eelistab seda iga kell telerivaatamisele. Kui Buffett on öelnud, et ta loeb umbes 500 lehekülge päevas, siis Muski kohta on teada, et kui ta oli keskkoolis, luges ta kümme tundi päevas ning veetis väga palju aega kooli raamatukogus.

Business Insider on esile toonud ka mõned Muski lemmikraamatud, mille seast võib leida nii Tolkieni „Sõrmuste isanda“, Douglas Adamsi „Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas“, Walter Isaacsoni „Einstein. Tema elu ja universum“. Nimetatud raamatud on tõlgitud ka eesti keelde.

Ta läheb sihikindlalt oma eesmärkide suunas. Elon Musk on tuntud kui iseõppimise suur pooldaja ning ta on korduvalt öelnud, et õppimine on üks elu olulisemaid tegevusi.

Ta on väga optimistlik. Musk on tuntud ka kui igavene optimist ning ta pooldab alati klaas-on-poolenisti-täis suhtumist. Muski isa oli temaga emotsionaalselt väga manipuleeriv ning hoolimata sellest õnnestus Muskil kasvada entusiastlikuks inimeseks, kes loodab, et homne päev on alati parem kui tänane. „Kui sa ärkad hommikul ja mõtled, et tulevikus on asjad paremad, on tegu hea päevaga. Kui ei, siis ei,“ on Musk öelnud. Tesla juht usub, et kõik, mis ta teeb, on parema tuleviku nimel. Näiteks olla Muski kabinetis kaks suurt postrit, millest üks kujutab seda, missugune näeb Marss välja enne seda, kui ta on planeedi koloniseerunud ning teine poster kujutab seda, missugune näeb planeet välja pärast. „Ma tahan Marsil surra,“ ütles Musk.

Ebaõnnestumine pakub võimalusi. Paljud väga tuntud inimesed on Muskile öelnud, et tema ideed on liiga lennukad ning määratud hukule. Muskil õnnestus neid väljaütlemisi aga ignoreerida ning teha asju nii, nagu tema tahtis. Tõsi, mitmel tema ideedest ei olnudki mingit minekut, ent paljud tema plaanid läksid ka käima ning on osutunud nii tarbijatele kui ka investoritele atraktiivseks. „Ebaõnnestumine on üks variante. Kui sa ei ebaõnnestu, pole sa piisavalt uuenduslik,“ teatas Musk.

Musk oskab pidutseda. Õppetegevuse ja töö kõrvalt pole Musk ära unustanud ka sotsiaalelu ning on tuntud kui suur pidutseja. Näiteks on teada, et oma 30. sünnipäevaks rentis Musk ühe Inglismaa lossi, kuhu ta kutsus 20 inimest ning kellega ta mängis peitusemängu kuni kella 6ni hommikul.

Muski edulugu tõestab ka, et uuendusmeelsus ei olene haridusest. Kuigi Musk kandideeris Stanfordi ülikooli doktoriõppesse ning sai sinna ka sisse, jättis ta doktorantuuri katki juba pärast teist õppepäeva. Ta mõistis, et ta õpib omal käel rohkem, kui ta õpiks koolipingis olles. 

Hetkel kuum