Äripäev • 1. juuni 2016 kell 7:28

Soome parlament lõpetas 20aastase koostöö Nokiaga

Soome rahvasaadikutele osteti 1995. aastal Nokia 2110 telefonid.  Foto: Maris Ojasuu

Soome parlament Eduskunta ei telli enam rahvasaadikutele ja oma töötajatele Microsofti telefone. Otsus lõpetab algselt Nokiana tuntud telefonitootja ja Eduskunta üle 20 aastat kestnud koostöö, kirjutas Helsingin Sanomat.

Eduskunta kantselei PR-juhi Elina Forsströmi sõnul tehti otsus märtsi algul.

Eelmisel nädalal teatas Microsoft, et lõpetab uute mobiiltelefonide arenduse Soomes. Ettevõttes algavad sel nädalal ametiühinguga 1350 töötajat puudutavad läbirääkimised.

Teine põhjus, miks Microsofti telefonidest loobutakse, on nende aina nõrgenev seos Soomega.

„Otsus on küpsenud vähehaaval. Oleme Lumia telefonidest pikalt kinni hoidnud just sellepärast, et oleme tahtnud toetada kodumaist telefonitootmist ja -arendust. Neis on viimastel aastal üha vähem Soome-pärast,“ ütles Eduskunta kantselei PR-juht Elina Forsström.

Aprilli lõpus otsustas Eduskunta kantselei anda rahvasaadikutele ja kantselei töötajatele loa lunastada kasutusest välja jäävaid Lumia ja Nokia telefone välja hinnaga 50 eurot ja 20 eurot. Rahvasaadikud on juba varem saanud valida töötelefoniks kas Android- või iOS-operatsioonisüsteemiga telefone, st Samsunge või iPhone’e.

1995. aasta aprillis kirjutas Helsingin Sanomat, et parlamendiliikmed saavad mobiiltelefonid. „Eduskunta ostab rahvasaadikutele GSM-telefonid, margiga Nokia 2110. Raha kulub selleks 1,6 miljonit marka,“ teatas uudis.

Hetkel kuum