Sirje Rank • 28. juuni 2016 kell 11:00

Juncker ootab brittidelt kiiret selgust

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Suurbritannia peaminister David Cameron täna Brüsselis  Foto: EPA

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ootab Suurbritannia peaministrilt David Cameronilt võimalikult kiiresti selgust, mis moodi Suurbritannia referendumi järel edasi plaanib liikuda.

„Ma soovin, et Suurbritannia selgitaks oma positsiooni – mitte tingimata täna, mitte tingimata homme kell üheksa, kuid kiiresti,“ ütles Juncker Euroopa Parlamendis toimunud erakorralisel istungil, kus arutati, kuidas Euroopa Liit peaks Suurbritannia referendumi tulemusele reageerima. „Liiga kaua ei või määramatus kesta,“ lisas Juncker.

Juncker tunnistas, et referendumi tulemus teeb ta kurvaks, kuid igal juhul tuleb seda tulemust aktsepteerida. „Demokraatia on demokraatia. Me peame respekteerima Briti demokraatiat moel, nagu see ennast on väljendanud.“

Juncker rõhutas, et läbirääkimised Suurbritanniaga peavad olema võimalikult läbipaistvad – mingit tagaruumi diilimist (mille eestkostja ja õigustaja ta ise aeg-ajalt on olnud – toim.) Junckeri sõnul olla ei või.

„Ma ei taha, et juurduks idee, et kuskil pimedates ruumides suletud kardinate taga toimuksid mingid salajased kõnelused Suurbritannia ja teiste liikmesriikide esindajate, volinike ja direktoraatide juhtide vahel,“ ütles Juncker. Ta lisas, et on komisjoni juhina keelanud kõigil volinikel Briti valitsusametnikega Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist arutada.

Teisi ELi liikmesriike kutsus Juncker ühiste eesmärkide nimel uue jõuga pingutama ja mitte unustama, mis on Euroopa Liidu algidee ja eesmärk – hoida rahu.

Juncker tõrjus eriti Saksa meedias talle osaks langenud kriitikat, et on väsinud ja võimetu liitu edasi viima. „Ma ei ole väsinud,“ ütles ta. „Võitlen oma viimase hingetõmbeni ühendatud Euroopa eest.“

Kiiret selgust ootab Suurbritannialt ka ELi eesistujariik Holland. „Mitte keegi ei võida sellest, kui määramatus kauaks kestma jääb,“ ütles Euroopa Parlamendis Hollandi kaitseminister Jeanine Hannis-Plasschaert. „Pall on Londoni poolel.“ Oluline on aga kõigil säilitada külm pea.

Parlamendis toimunud emotsionaalses ja ägedas debatis kõlas korduvalt, et Euroopa Liit ei pea olema Suurbritannia konservatiivide partei siseprobleemide pärast pantvangis.

Berliinis ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel enne ärasõitu Brüsselis algavale Ülemkogule, et teeb omalt poolt kõik, et Euroopa Liit Suurbritannia referendumi järel eri suundades ei laguneks.

Merkel ütles, et ta eeldab, et Suurbritannia tahab ka EList lahkumise järel siiski liiduga tihedaid suhteid säilitada. Seda ei maksa aga oodata, et asjad jätkuvad nii nagu vanasti.

„Kes iganes sellest perest lahkuda soovib, ei saa eeldada, et tal ei ole enam kohustusi, küll aga kõik privileegid,“ ütles Merkel. „Me seisame selle eest, et läbirääkimised ei kulgeks üksi parimate palade väljanoppimise põhimõttel.“

Merkel on ühel meelel Jean-Claude Junckeriga, et kõnelused Suurbritannia lahkumise tingimuste üle saavad alata alles siis, kui Suurbritannia on Euroopa Liitu oma lahkumise kavatsusest ametlikult teavitanud. Praegu on David Cameron öelnud, et sellise teavituse peab üle andma ja läbirääkimisi pidama see Suurbritannia peaminister, kes temalt ameti üle võtab.  

Hetkel kuum