Sirje Rank • 1. juuli 2016 kell 6:54

Brexit mõjutas soomlaste suhtumist ELi

Soome peaminister Juha Sipilä sel nädalal Brüsselis toimunud Ülemkogul  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia otsus Euroopa Liidust lahkuda kasvatas Soomes poolehoidu Euroopa Liidus jätkamiseks.

Eile ajalehes Iltalehti avaldatud küsitlus näitas, et 69% küsitletutest ei soovi sarnase referendumi korraldamist, nagu tegi Suurbritannia, ning kui see siiski toimuks, eelistaks 68% liidus jätkata, vahendas agentuur Bloomberg.

Brexitil paistab oli tugev mõju soomlaste suhtumisele Euroopa Liitu,“ ütles Soome Rahvusvaheliste Suhete Instituudi direktor Teija Tiilikainen. „Brexit on konkreetsel moel esimest korda küsimärgi alla seadnud Euroopa Liidu koos püsimise.“ Küsitluse selline tulemus näitab, et soomlased „otsivad julgeolekut“ status quo’s, ütles ta.

Küsitlus tehti ajavahemikul 28.-29. juunini.

„Fixiti“ eestvedaja Soomes on olnud endine välisminister Paavo Väyrynen. Enne Briti referendumit näitas ajalehe Helsingin Sanomat märtsis tellitud küsitlus, et 43% vastanuist soovis sarnast referendumit ning ELis jätkamise poolt oleks hääletanud 56%.

Peaminister Juha Sipilä valitsus Euroopa Liitu toetav ja pingutab, et teha Soome majanduses ära vajalikud reformid, et see Skandinaavia riikidest ainsas euroala riigis uuesti kasvule saada. Briti referendumi tulemuste selgudes säutsus Sipilä Twitteris: „Euroopa Liidu projekt jätkub.“

Hetkel kuum