Äripäev • 7 juuli 2016

Bensiinihind on aastaga langenud 10 protsenti

Nafta hinna langus on kukutanud bensiini hinda aasta võrdluses 10 protsenti.  Foto: EPA

Tarbijahinnaindeksi muutus oli juunis võrreldes maiga 0,3% ja võrreldes eelmise aasta juuniga -0,4% - indeksit mõjutasid enim odavnenud mootorikütus ja kallinenud elekter.

Kaubad olid 2015. aasta juuniga võrreldes 0,6% ja teenused 0,1% odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes langenud 1,5% ja mittereguleeritavad hinnad jäänud samale tasemele.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 9,8% odavnenud mootorikütus. Sealjuures oli bensiin 10,2% ja diislikütus 9% odavam.

Suuremat mõju indeksile avaldasid veel 8,8% kallimad alkohoolsed joogid, 9,4% odavam soojusenergia ja 11% odavam köögivili. Kodudesse jõudnud elekter oli juunis aastataguse ajaga võrreldes 8,1% kallim.

Maiga võrreldes oli juunis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja kodudesse jõudnud elektri 6,7% kallinemine. Suuremat mõju indeksile avaldas veel transport, kus mootorikütus kallines 2,1% ning juuniks ostetud lennukipiletid olid 14,5% kallimad.

Hetkel kuum