Äripäev • 13. juuli 2016 kell 8:05

Investorid ostavad Tallinnas parkimiskohti kokku

Kõige magusamates piirkondades nagu Kalamaja on parkimise järele suur nõudlus, mis on omakorda teinud parkimiskohtadest hea investeerimisobjekti.  Foto: Raul Mee

Parkimise kallinemisega on Tallinnas tekkinud uus investeerimis- ja üüritulu teenimise objekt – kokku ostetakse parkimiskohtasid, kirjutab 1Partner Kinnisvara pressiteates.

Tallinna kesklinnas, tihedamaks muutunud piirkondades ja uuselamurajoonides on parkimine järjest rohkem probleem, ütles 1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juht Mihkel Oiderma. “Tekkinud on nii-öelda minitõmbekeskused, kus on autosid selgelt rohkem kui ruumi. Uusarendustesse planeeritakse keskmiselt korteri peale 1,3 parkimiskohta, kuid tegelikult oleks pigem vaja kahte,” rääkis Oiderma.

Kinnisvaraeksperdi sõnul tasub investeerides hinnata tootlust, mida vara rentimisest on võimalik teenida. “Kui korteri kapitalitootlus on tavaliselt viis ning büroohoonel kaheksa protsenti, siis järjest enam lähevad kaubaks eksootilisemad ja tulusamad varad. Näiteks saab Tallinna kesklinna parkimiskohalt 10-12protsendilise tootluse,” ütles Oiderma.

“Parkimiskohad on nišiäri, kuid kindlad investorid ostavad neid kokku. Tallinnas maksab parkimiskoht paarist tuhandest kolmekümne tuhande euroni. Näiteks Mustamäel Mäepealsel maksavad kohad keskmiselt 2000-4000, Sipelga uuselamurajoonis 6000, Merko Kentmanni tänava kallis kõrghoones 20 000-25 000 ning vanalinnas isegi 30 000 eurot."

Mihkel Oiderma sõnul pole parkimiskohal halduskulu, midagi ei lähe katki ega tassita minema ja üürnik ei helista keset ööd murega, et televiisor ei tööta. “Parkimiskoht on riskivaba investeering, kui välja arvata võimalus, et üür jäetakse lihtsalt kuu lõpus maksmata,” rääkis Oiderma.

Hetkel kuum