Harry Tuul • 25. juuli 2016 kell 7:15

Eesti üllatas riigivõlaga

Eesti laenab kõige vähem   Foto: epa

Eesti riigivõlg üllatas tänavu esimeses kvartalis kahanemisega ajal, kui enamikul naabritel kasvab see rekordkiirusel, selgub värsketest Eurostati andmetest.

Kui Eesti riigivõlg suhtena SKPsse kahanes tänavu esimeses kvartalis võrrelduna eelmise aastaga 0,4 protsendipunkti, siis naabrid Läti, Leedu ja Soome olid kiireima kasvuga kohe pärast Kreekat. Lätis kasvas riigivõlg suhtena SKPsse 2,9, Leedus 2,1, Soomes 3,7 protsendipunkti. Võrdluseks: Kreeka võlg kasvas 5,8 protsenti.

Kui Eesti riigivõlg on aastaga kahanenud ligi 30 miljoni euro võrra, siis lätlased ja leedulased on laenanud juurde ligi miljard eurot ning soomlased 9,5 miljardit eurot. Tõsi, ka Rootsis kahanes riigivõlg suhtena SKPsse koguni 2,1 protsenti, kuid seda peamiselt kiire majanduskasvu mõjul, sest rahaliselt kasvas võlg ca 1,5 miljardit eurot.

Eesti on endiselt konkurentsitult kõige väiksema võlaga riik Euroopa Liidus. Kui Eesti võlg jääb eurostati andmetel 9,6 protsendini SKPst, siis järgmisel Luksemburgil on 21,8 protsenti ning keskmine kogu Euroopa Liidus 84,8 protsenti, kahanedes kvartaliga poole protsendipunkti võrra.

Hetkel kuum