• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lihtne rikkuse mõõdupuu

  Robert KiyosakiFoto: Andres Haabu

  Kuigi enamik inimesi peab rikkaks seda inimest, kes võib endale poest soetada ükskõik mida, kaasa arvatud mõni kallis ehe, tehnikavidin või sõiduk, on rikkus suhteline mõiste ning vajab laiemat selgitust ja mõistmist.

  Nii on endine investeerimispankur Kristin Addis tunnistanud väljaandele Business Insider, et kuigi ta teenis kunagi kuuekohalise aastapalga, tunneb ta end praegu, mil ta palk on 40% võrra väiksem, palju rikkamana. Naine rõhutab, et just reisimine mööda maailma paneb teda ennast tundma rikkamana kui eales varem.
  Niisiis on rikkus suhteline mõiste. Nagu õnngi: mõnele inimesele on õnneks vähe tarvis, mõni ei saa iial õnnelikuks. Siiski on olemas universaalseid mõõdikuid või viise, kuidas end rikkana määratleda.
  Sa suudad säästa. Robert Kiyosaki on raamatus “Rikas isa, vaene isa” öelnud, et enamik inimesi ei suuda mõista, et oluline pole see, palju sa teenid, vaid see, kui palju teenitust sa alles suudad hoida.
  Inimesed ei kipu mõistma, et raha ei lahenda finantsprobleeme, sageli annab raha just vastupidise efekti: probleeme tuleb juurde. Viimase kohta on näiteid palju: lotomiljonärid, kes lasid raha tuulde ja lõpetasid vaesuses, samuti tippsportlased, kes tipus olles rahamägede otsas istusid, ent siiski pankrotis lõpetasid.
  Kiyosaki on öelnud, et raha toob esile meie suurimad inimlikud vead ning raha saamine aitab just rõhutada neid aspekte, mida me ei tea. See ongi tema sõnul põhjuseks, miks näiteks lotovõitjad lõpetavad reeglina ikka samas kohas, kus nad alguses olid.
  Seega, suudad säästa ning raha hoida, oledki omadega mäel.
  Sa suudad elada alla oma võimaluste. Teine aspekt, mis näitab, et sa oled rikas, on see, et sa oled võimeline elama alla oma võimete ehk siis kulutama vähem kui sa teenid. Miljardär Anthony Hsieh on Business Insiderile öelnud, et tema pere elas väga kokkuhoidlikult, kui nad Taiwanilt USAsse kolisid. Mehe sõnul on just enesedistsipliin võimaldanud temal ning tema ettevõttel üle elada majanduskrahhe ning samas ka hoiduda suurtest kulutustest, kui neid tõusu ajal võimalik teha oli.
  Kuigi alla oma võimete elamine võib nende jaoks, kes seda pidevalt harrastavad, tunduda kerge ja iseenesestmõistetav, pole uurimused näidanud, et inimesed seda siiski teeksid. Pew Charitable Trusts tegi 8000 ameeriklase seas küsitluse, kus selgus, et 55% vastanutest kulutab iga kuu rohkem kui teenib ehk läheb eelarvega iga kuu lõhki.
  Sa suudad soetada asju, mida sa tõeliselt tahad. Siinkohal ei mõelda seda, et sa suudad osta kohe välja luksusjahi. Pigem on see idee taas seotud rohkem säästmisega. Näiteks võtad sa endale eesmärgiks, et kogud raha ning mõne aasta pärast soetad endale sellesama jahi.
  Muuseas selgus eelpool nimetatud Pew’ uuringust, et 33% küsitletuist ei olnud üldse sääste ehk kui palk otsas saab, pole hinge taga sentigi. GOBankingSurvey küsitluse põhjal selgus aga, et 4500 küsitletud ameeriklastest kolmandik tõdes, et neil pole pensionipõlveks midagi kõrvale pandud.
  Raha pole ainus motivaator. Hoolimata üldlevinud arvamusest on paljud rikkad inimesed tunnustanud, et dollarid pole nende ainus motivatsiooniallikas. Paljud inimesed on rikkaks saanud, kuna nad on lähtunud on huvidest ning tahtest midagi ära teha. See on neile ka rikkuse toonud.
  Muidugi ei tähenda see, et raha või suur palk ei võiks motiveerivad olla. Pigem leitakse, et pikaajaliselt on siiski mõttekam teha tööd või tegeleda valdkonnaga, mis on sinu jaoks huvitav ning kuhu sa tahad panustada. Seega, kui sa suudad oma mõtteid tööl olles rahast eemal hoida ning millegi muu poole püüelda, on kõik hästi.
  Raha on su liitlane. Paljud inimesed näevad raha vaenlasena. “Põhjus, miks rikkad inimesed teenivad rohkem raha on selles, et nad ei karda tõdeda, et raha suudab lahendada enamiku probleemidest,” lausus miljardär Steve Siebold ja lisas, et kui keskklass kipub raha nägema kui mingit kurja, ent vajalikku asja, siis kõrgklass kohtleb raha pigem kui head kaaslast, millel on justkui vabastav efekt.
  Seega on mõistlik rahas näha kaaslast ning liitlast ning mitte raha karta. Raha tasuks enda jaoks defineerida kui üht vahendit, mis aitab sul elus eesmärkideni jõuda.
  Sa pole millegi küljes kinni. “Mida ma olen aja jooksul mõistnud, on see, et raha annab vabaduse. Kui sa õpid oma raha kontrollima, ei tunne sa, et sa oled kinni oma ameti küljes, suhtes, või kohas, kus sa elad, mis ei võimalda sul mujale ja eluga edasi minna. Rahaliselt heal positsioonil olemine võimaldab nii palju uksi avada. Halval positsioonil olemine võib tähendada aga, et sa oled kohas, kus kõik uksed su ees pauguga kinni tõmmatakse,” rääkis miljonär Sophia Amoruso.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Uut koroonatüvi leidub 38 riigis
Koroonaviiruse uus tüvi Omikron on reedese seisuga tuvastatud 38 riigis, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).
Koroonaviiruse uus tüvi Omikron on reedese seisuga tuvastatud 38 riigis, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).
Ühisrahastajatele miljoneid võlgu jäänud saetööstus läks haamri alla
Pankrotihaldur pani ühisrahastusportaali Crowdestate investoritele miljoneid eurosid võlgu jäänud puidufirma Baltic Foresti saetööstuse 7,3 miljoni euroga oksjonile.
Pankrotihaldur pani ühisrahastusportaali Crowdestate investoritele miljoneid eurosid võlgu jäänud puidufirma Baltic Foresti saetööstuse 7,3 miljoni euroga oksjonile.