Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Keda saab palgatoetusega palgata?

    Kadri Vilen maksab oma ettevõttes Vintage Beauty OÜ palgatoe abil töötasu ühele töötajale.Foto: Raul Mee

    Töötukassa kaudu otsib töötajaid aastas keskmiselt 7000 ettevõtet. Riigi antavat palgatoetuse võimalust kasutas eelmise aasta viimases kvartalis 362 ettevõtjat.

    Ettevõtete kogemusi, kus on kasutatud või kasutatakse palgatoetuse võimalust, vahendas Äripäeva infoleht Palk.
    Kalev SPA personalijuhi Annika Maido sõnul on nemad riigi palgatoetustest kasutanud nii praktikatoetust kui ka palgatoetust. „Kalev SPA on end tutvustanud ka töötukassa infopäevadel, kus osalevad pikaajalised ja noored töötud. Noorte infopäevale tuli palju huvilisi, kuid kahjuks jäid pärast tööandjatega vestlema vähesed. Saime ainult kaks kontakti, aga kahjuks ei tulnud tööle kumbki neist,“ rääkis Maido.
    Toetuse taotlemine on imelihtne
    Palgatoetust on Kalev SPA kasutanud kuuel korral. Nendest neli tööle asunut on ametis tänaseni ja on Maido sõnul väga tublid.

    Palgatoetusega saab tööle võtta inimese, kes on:

    olnud töötuna arvel järjest üle 12 kuu;

    16–24aastane ning olnud töötuna arvel järjest üle kuue kuu;

    17–29aastane, töötuna arvel olnud järjest vähemalt neli kuud ning tal puudub erialane haridus (on alg-, põhi- või üldkeskharidus) ja töökogemus või see on lühiajaline (on viimase 3 aasta jooksul töötanud vähem kui aasta või on kokku töötanud vähem kui 2 aastat);

    15 kuu jooksul olnud töötuna arvel vähemalt 12 kuud ja kelle töötuna arvelolek on vahepeal lõpetatud tööle asumise (TTTS § 6 lg 5 p 3) või aja-, asendus- või reservteenistuses viibimise tõttu (TTTS § 6 lg 5 p 7) – kehtib ka 16–24aastaste registreeritud töötute puhul);

    töötuna arvele võtmisele eelnenud 12 kuu jooksul vabanenud vanglast, sõltumata tema töötuna arvel oleku ajast;

    vähenenud töövõimega ning olnud töötuna arvel vähemalt kuus kuud järjest või töötanud vahetult enne avatud tööturule tööle asumist kaitstud töö tingimustel.

    Palgatoetusega ei saa tööle võtta täiskoormusega õppes ega kutseõppes statsionaarses õppevormis õppivat, sh akadeemilisel puhkusel viibivat inimest.

    Allikas: Eesti Töötukassa

    Töötukassalt saadud praktika- ja palgatoetus lähevad Kalev SPA palgafondi ja seda kasutatakse juhendajatele juhendamistasu ja uuele töötajale palga maksmiseks.
    Taotlemine on iseenesest lihtne ja toimub e-keskkonnas, kuid tuleb meeles pidada, et töölepingut ei tohi enne sõlmida, kui on saadud töötukassalt kinnitus. Maido sõnul on neil juhtunud, et ühel inimesel ei olnud elulookirjelduses kirjas, et ta on töötu olnud üle aasta, ja seetõttu jäi toetus taotlemata. Kalev SPA on tööle võtnud paljusid noori, kes ei kvalifitseeru palgatoetuse alla, sest nad on olnud töötud vähem aega, kui norm ette näeb.
    Ettevõttel on plaanis ka edaspidi võimalusel palga- ja praktikatoetust taotleda, sest seda on lihtne teha, rääkis Maido.
    Töötaja andis ise vihje
    Kohtla-Järvel kellade ja ehete jaemüügiga tegelevat omanimelist firmat juhtiv Nadežda Liiva otsis müüjat ja sai samuti abi töötukassast, kus tutvustati ka palgatoe võimalust. Töötajaga sõlmiti leping üheks aastaks, sellest viis kuud maksti pool töötasust palgatoe abiga. Praegu ettevõte töötukassa palgatoe meetmeid küll ei kasuta, kuid tänu positiivsele kogemusele ei ole see tulevikus välistatud.

    Kui töötaja ei tule oma tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu toime ja tööandja on valmis pakkuma talle pärast ümber- või täiendõppe läbimist teist tööd, hüvitab töötukassa tagantjärele koolituse kulud 50% ulatuses (kuid mitte rohkem kui 1250 eurot).

    Allikas: Eesti Töötukassa

    Vintage Beauty OÜ maksab palgatoe abil töötasu ühele töötajale. Ettevõtte omanik Kadri Vilen kuulis sellest võimalusest töötajalt siis, kui too neile poeperenaise ametisse asuma hakkas. Omanik võttis töötukassaga ühendust, vormistamine oli lihtne, palgatoetus määrati pooleks aastaks. Töötaja oleks palgatud igal juhul ja temaga ollakse väga rahul.
    Eesti Pimemassööride Ühing ja Põhja-Eesti Pimedate Ühing on ühingu ja koolituskeskuse juhataja Janne Jerva sõnul töötajaid palgates palgatoetust kasutanud mitu korda ja seetõttu hoitakse end ise töötukassa pakutavaga kursis.
    Sotsiaalse ettevõttena eelistab Eesti Pimemassööride Ühing värvata vähenenud töövõimega inimesi ja viia enne läbi ka tööpraktika. Palgatoetusest saab ühing arvestatavat abi. Erivajadusega inimese puhul on 2016. aastast võimalik taotleda palgatoetust kuni 12 kuuks. Pärast tööpraktika läbimist teeb ühing tavaliselt ise töötukassale ettepaneku palgatoetus määrata ja alati on see nii ka läinud. Samuti on hea, et palgatoetusel töötajale saab taotleda ka osalist hüvitist tööga seotud koolituste eest, märgib Jerva.
    Vähemalt aastaks seotud
    Palgatoetus annab töötajale kindlustunde, kinnitab Emajõe Keeltekool OÜ juhataja Signe Laigu. „Lisaks pikaajalistele töötutele plaanime üsna pea esimest korda tööle võtta ka vähenenud töövõimega töötaja,“ ütles ta. Tema senise kogemuse põhjal on otsus kaasata tööturul keerulisemas olukorras inimesi palgatoetuse abil end õigustanud.
    „Praeguse seisuga on meie töötajatest lausa 60–70% tulnud palgatoetuse kaudu. Töötajate endi sõnul annab sedalaadi toetus neile kindlustunde, sest tööandja ei saa palgatoetuse kaudu tööle võetud töötajat aasta jooksul vallandada,“ tõi Laigu välja. Tuleb lisada, et vähenenud töövõimega isiku puhul on see periood aga lausa kaks aastat.
    „Võin öelda, et töölepingu lõpetamise asemel toetame hoopis teistsuguseid lahendusi,“ lisas Laigu.

    Infoleht Palk vahendab värskeimat töötasude ja maksudega seotud teavet ja on mõeldud raamatupidajatele, ettevõtete juhtidele ja personalivaldkonna spetsialistidele. Infoleht ilmub kord kvartalis, koostööpartnerid on Palgainfo Agentuur ja BDO. Igas lehenumbris leiate:

    fookusteema (sügisel töötasu liigid, lähetused, koolitused, kevadel puhkused jm);

    ekspertide vastused, kommentaarid ja hinnangud;

    kontsentreeritud teabe töötasu, maksude, seadusemuudatuste, palgakorralduse ning tulemuste hindamise kohta;

    palgastatistikat Eestist ja mujalt;

    uudiseid maailmast.

    Tööpraktikal saab osaleda:
    registreeritud töötukoondamisteatega tööotsijatööotsijana registreeritud vanaduspensioniealine, kes ei tööta.
    Tööpraktika kestab nii kaua, kui on töötamiseks vajalike praktiliste oskuste omandamiseks tarvis, aga mitte üle nelja kuu. Praktikakoha sobivust ja praktika kestust hindab töötukassa tööandjate konsultant koostöös tööandja ja töövahenduskonsultandiga, lähtudes töökoha nõuetest ja praktikandi vastavusest neile. Praktikant võib praktikal osaleda kuni 8 tundi päevas ja kuni 40 tundi nädalas, 16–17aastane praktikant kuni 35 tundi nädalas.
    Tööpraktika korraldamiseks sõlmib töötukassa ettevõttega halduslepingu. Kui etttevõte soovib taotleda tööpraktika läbiviimist, tuleb tal võtta ühendust töötukassa maakondliku osakonnaga.
    Eraõiguslikul juriidilisel isikul või füüsilisel isikul ei tohi tööpraktika läbiviimise taotlemisel olla maksuvõlga (sh ajatatud maksuvõlga ega intressivõlga), karistusandmeid karistusregistris ega algatatud likvideerimis- või pankrotimenetlust.
    Praktika ajal maksab töötukassa tööandjale juhendamistasu esimesel kuul 20,32, teisel kuul 15,24 ning kolmandal ja neljandal kuul 10,16 eurot päevas.
    Praktika ajal ei tohi sõlmida praktikandiga töölepingut ega maksta talle töötasu. Vastasel juhul on tegemist töösuhtega ning töötukassa peab lõpetama nii praktikandi töötuna arvel oleku kui ka praktika.
    Allikas: Eesti Töötukassa
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.