Eesti Pank: Nordea ja DNB liitmine on aastate suurim uudis

Eesti Panga asepresident Madis Müller.  Foto: Raul Mee
Äripäev • 25. august 2016 kell 10:42

Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul oleks Balti regiooni suuruselt teise panga loomine Eesti finantsturu viimaste aastate suurim uudis, mis võib tähendada suuremat konkurentsi jaepanganduses.

„Danske tõmbus hiljuti tagasi Eesti jaepanganduse turult, mis ei mõjunud konkurentsile hästi. Samuti ei olnud DNB pank seni aktiivne jaepanganduses. Loodan, et uue suure Balti riikidele keskenduva universaalpanga teke toob kaasa senisest tugevama konkurentsi eriti just eraisikutele mõeldud pangateenuste turul. Konkurents on edasiviiv jõud, mistõttu on tegemist hea uudisega,“ ütles Müller.

Nordea ja DNB Panga Baltimaade äride liitmine uueks pangaks peakontoriga Eestis ning filiaalidega Lätis ja Leedus tähendaks, et Eesti finantsstabiilsust ohustavate riskide seisukohast muutub olulisemaks olukord Läti ja Leedu pangandusturul.

Täna avaldasid Nordea ja DNB pangakontsern kava luua oma Balti äride alusel uus iseseisev pank peakontoriga Eestis ja filiaalidega Lätis ja Leedus. Kui riikide ametkonnad plaani heaks kiidavad, tekib Baltimaade suuruselt teine pank ja Eesti pangandussektori varade maht kasvab tehingu tagajärjel ligi 40%.

„Suuruse tõttu muutuks uus pank Eestis süsteemselt oluliseks. Meie panganduse riskid hakkavad enam sõltuma Lätist ja Leedust, kus oleks suur osa uue panga ärist. Kui uue panga loomine saab heakskiidu, siis hakkame Eesti Pangas finantsstabiilsuse riske analüüsides kindlasti rohkem tähelepanu pühendama Läti ja Leedu turule ning täiendavate kapitalipuhvrite kehtestamisel sellega arvestama,“ märkis asepresident Müller.

Nordea ja DNB kuuluvad Skandinaavia juhtivate pankade hulka ning võrdse hääleõigusega omanikena on mõlemad kinnitanud oma valmisolekut vajadusel oma Balti pangale lisarahastamist pakkuma. Mülleri sõnul on taoline tugev seljatagune kindlasti oluline Eesti finantssektori stabiilsuse seisukohast.

Bilansi suuruse tõttu oleks uue panga järelevalve Euroopa Keskpanga pädevuses, koostöös finantsinspektsiooniga.

Hetkel kuum