Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Idufirma leiab alustades raha hõlpsamalt kui tulevikus

    Kui alustavate ettevõtete rahastamiseks suunatud kapital on Euroopas pigem kasvanud, siis hilises staadiumis on ettevõtjail juba märksa raskem investeeringuid leida, sest sellise kapitali hulk kahaneb.

    “Praegu on imeliselt hea aeg Euroopas idufirma asutamiseks ja pole olnud paremat aega raha kaasamiseks,” ütles idufirmade kiirendi Seedcamp üks asutajaid ja juht Resh­ma Sohoni neljapäeval Pärnus. Baltimaade era- ja riskikapitali konverentsil Baltic VC Summit viitas Sohoni sellele, et nn stardikapitali, mida idufirmad tavaliselt esimesena kaasavad, on praegu palju ja see on viimaste aastatega ainult kasvanud. Aastal 2009, kui Seedcamp alustas, oli olukord keerulisem, kuid alates 2013. aastast on toimunud hüppeline kasv. Baltimaades on nende aastatega toimunud samasugune muutus.
    Sohoni hinnangul on sellise kasvu taga varajased idufirmade asutajad, kelle ettevõtted on kasvanud suureks ja tekitanud niimoodi juurde terve suure võrgustiku ­uusi asutajaid ja koos nendega ka investoreid. “Sa tekitad juurde üle saja inimese, kes alustavad oma firma või sageli ka riskikapitalifondi. Seega sa mitte ainult ei loo uusi töökohti ja ei toeta majandust, vaid kaudselt rahastad ka järgmisi ettevõtteid. Niimoodi tekib võrguefekt, kus ühe inimese mõju on väga suur,” rääksi Sohoni.

    Seedcamp

    Idufirmade kiirendi programmis on osalenud 220 idufirmat, millest 149 tegutseb siiani ning nendest tegutsevatest ettevõtetest omakorda 12 on läinud edukalt börsile. Investoreid on 500, neist kolmandik USAst.

    Eesti idufirmadest on Seedcampis olnud näiteks GrabCAD, Teleport ja TransferWise, kellele Seedcamp oli esimene investor.

    Raha tuleb kuude asemel sekunditega
    Kuigi Seedcampi juhi sõnul on Euroopa riskikapitaliturg USAst paari kümnendi jagu maas, on Euroopa USAst kõvasti eespool selle poolest, et siin kogub üha suuremat populaarsust ühisrahastus. “Ühisrahastuse kõige olulisem põhimõte on see, et lase oma klientidel liituda oma äriga esimeste osanikena. Ära oota börsile minekuni. Miks sa peaks tahtma praegu omada Apple’i aktsiaid, kui sa saaksid omada tükikest TransferWise’ist?”
    Sohoni tõi näiteks paar Seedcampi portfellis olevat ettevõtet, kellest üks otsis ühisrahastuse kaudu miljoni naela suurust investeeringut, kuid tema kliendid olnuks valmis panustama lausa 15 miljonit. “Siit on näha, kui võimas võib olla klientide toetus ja mida nad on valmis sinu firma heaks tegema,” kommenteeris ta. Üks teine ettevõte aga kogus otsitava summa 96 sekundiga. “Kui sa tead, kuidas on Euroopas investeeringuid korjata ja mida asutajad peavad läbi elama, siis see ei võta 96 sekundit, vaid pigem 96 kuud,” võrdles Sohoni.
    Varase staadiumi investeeringutes mängib endiselt olulist rolli ka riik. Näiteks Londonis on kaasinvesteermisfond, mis on kõige aktiivsem investor Suurbritannias. Neil on 25 miljoni naelane fond, kust jagatakse raha kahas erainvestoritega, peale selle on Ühendkuningriigi valitsus panustanud 200 miljonit naela, mida saab koos riskikapitalifondidega otse investeerida. Ning on ka ingelinvestorite kaasinvesteerimisfond, kus ei vaadata, milline on ettevõte, kuhu investeeritakse, vaid äriingli kvaliteeti. 
    Suurbritannias on investeeringute kasvule kaasa aidanud Sohoni sõnul riiklikud maksusoodustused, mis on teinud rahakaasamise väga lihtsaks. “Ma olen visanud nalja, et praegusel ajal sa võid lihtsalt voodist välja kukkuda ja juba saada investeeringu – see on sedavõrd lihtne,” ütles ta.Sohoni hinnangul on kahjuks ka palju toetusraha. “Ma ütlen kahjuks, sest see sageli takistab ambitsioonikust, see päästab firmad vaeva nägemisest ja veidikenegi tasuta raha võib muuta seda, kuidas nad suhtuvad ettevõtte kasvatamisse,” selgitas ta, kuid tõdes, et iseenesest on toetused võimsad instrumendid, mida on ka Seedcampi portfelli ettevõtted kasutanud.

    Miks idufirmal on alguses lihtsam raha kaasata kui hiljem?

    Michael Collins, Euroopa riskikapitali assotsiatsiooni Invest Europe asejuht

    Osaliselt ilmselt seetõttu, et palju tuge varase staadiumi kapitalile on tulnud avalikust sektorist, maksumaksjalt. Ma arvan, et siis eeldati, et kui need firmad kasvavad suuremaks ja küpsemaks, siis nad saavad raha traditsioonilisematest allikatest, põhiliselt pankadest. Nüüd on aga poliitikud aru saanud, et see pole päris nii ja poliitikat tuleb muuta. EL on loonud mõne toetusmeetme, mis investeerivad neisse suurematesse ettevõtetesse, seega tundub, et avalikus sektoris on seda probleemi märgatud. 

    Asi on ilmselt ka selles, et sellises piirkonnas nagu Baltimaad on idufaasis palju kapitali, sest turg on suur. Aja jooksul tekib rohkem suuremaid ettevõtetid, kes tõmbavad ligi investeeringuid, mis hakkavad kasumit teenima, ja see annab signaali, et see on sektor, kuhu tasub raha paigutada.

    Idufirmasid on alguses ka lihtsam toetada, sest neid on nii palju. Üsna kerge on anda10 000 eurot siia või sinna, aga hilisemas staadiumis peaks see tšekk olema juba palju suurem ja seda on fondidel keerulisem teha. Nad saavad teha kas 5–7 idufirma investeeringut või ühe investeeringu küpsesse ettevõttesse. Kuid kui need fondid kasvavad suuremaks, siis neil on rohkem võimekust teha ka pika­ajalisi investeeringuid.

    Hilisemas staadiumis halvad uudised
    Hilisema staadiumi rahastamisel on toimunud Sohoni sõnul silmanähtav kukkumine, mis algas juba 2007. aastal. Sellest ajast on terve hulk fonde oma uksed sulgenud ja see annab eriti tunda siis, kui idufirmal on vaja raha kaasata A-raundis või hiljem.
    Investoritel ja idufirmadel aga tasuks kõrva taha panna teadmine, et endiselt domineerivad põhilised finantskeskused, nagu London ja Berliin. “Need on absoluutsed hilise staadiumi investeeringute keskused, näiteks Londonist voolab läbi väga palju Aasia ja USA päritolu raha. Isegi kui riskikapitalifirmad või ettevõtted tulevad kuskilt mujalt, siis nad sageli peatuvad Londonis või Berliinis,” selgitas Seedcampi juht. 
    Tema hinnangul on hea ka see, et Euroopa riskikapitaliturg on muutunud märgatavalt küpsemaks, mis tähendab, et eesmärk pole enam pelgalt raha pakkumine. “Väga paljud hilisema staadiumi investorid, kes on tavaliselt parimatest parimad, on kaasatud talentide palkamisse, turunduskampaaniatesse, müügiarendusse… On toimunud väga oluline muutus,” kõneles Sohoni ja märkis, et seni on Euroopat väga palju kritiseeritud sellepärast, et investorid ei panusta rohkemat kui oma raha.
    Positiivne uudis hilisema staadiumi investeeringute mõttes on ka see, et ameeriklased tunnevad järjest rohkem huvi Euroopa firmade vastu. Sohoni meenutas, kuidas alles käis Eestis Ben Horowitz, kelle riskikapitalifirma Andreessen Horowitz investeeris TransferWise’i. Tema sõnul just sellised ettevõtted meelitavadki ameeriklasi Euroopasse kohale tulema ja siinseid võimalusi uurima. “See on väga positiivne Euroopa idufirmadele. Ja see survestab ka Euroopa riskikapitalifirmasid rohkem pingutama,” ütles Sohoni.
    Euroopa vajab 100 miljardi dollarilist ettevõtet
    Kõik maailma suurfirmad on pärit kas USAst või Aasiast, kuid Euroopa vajaks hädasti samuti üht.
    “Meil ei ole Alibabat või Facebooki või Goolge’it Euroopas, aga me väga vajame seda,” ütles Seedcampi juht Reshma Sohoni. Tema sõnul on Euroopas vaja 100 miljardi dollari ettevõtet, et riskikapital muutuks võimsaks varaklassiks.
    Tema hinnangul on Transfer­Wise’il ja laiemalt finantstehnoloogia sektoril selleks potentsiaali. “Me ei taha näha, kuidas riskikapital käib Euroopas mööda Ameerika mägesid, seega peame aitama kaasa sellele, et selline ettevõte sünniks.”
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.