Äripäev • 6. september 2016 kell 7:11

Venemaa sõltumatust uuringukeskusest sai välisagent

Venemaa tegi Levada-keskusest välisagendi.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa justiitsministeerium teatas, et lülitas Juri Levada analüütikakeskuse ehk Levada-keskuse välismaa agentide nimekirja. Ministeerium lisab, et otsusele kallutas neid keskuse Moskva peakontoris läbiviidud erakorraline kontroll, vahendas lenta.ru.

Juulis märkis Levada-keskuse direktor Lev Gudkov, et nende organisatsioon on saanud raha USAst, et uurida Wisconsini ülikooli tellimusel elamistingimusi. Seepeale nõudis ühiskondlik liikumine Antimaidan (kelle tegevuse põhieesmärk on võidelda nn värviliste revolutsioonide vastu) justiitsministeeriumilt Levada-keskuse kontrollimist, sest nende andmeil olevat keskuse saanud alates 2012. aastast Ühendriikidest üle 120 000 dollari, et täita „Pentagoni tellimusi“.

Venemaal 2012. aastal vastu võetud seaduse järgi peavad organisatsioonid, mis saavad raha välismaalt, end registreerima „välisagentidena“.

Erakätes Levada-keskus tegutseb Venemaal aastast 2003 ning on üks väheseid sõltumatuid uurimiskeskusi, olles keskendunud sotsioloogilistele ja marketingiuuringutele.

Hetkel kuum