Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Maalähedased maitsed Sangaste lossis

    Restoran Vidrik Sangaste lossis on üks selle suve suuremaid üllatajaid: Tallinna poolt vaadates pärapõrgus asuv söögikoht on puhtad maalähedased maitsed sobitanud kaasaja trendidega.

    Punktid: 25/30

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 7

    Interjöör: 9

    Aadress: Sangaste vald, ValgamaaTelefon: 53857276Avatud: E-P 12-21Põhiroogade hinnavahemik: 14-15 eurotwww.sangasteloss.com/restoran

    Loe teisi restoraniteste www.aripaev.ee/restoranitest.

    Kui päris aus olla, siis seda puhtakujuliseks üllatuseks nimetada poleks päris aus. Vidriku loojateks on needsamad kaks noort andekat kokka, kes paari aastaga on teise taganurga restorani, Otepää golfiklubi Mr Jakobi Eesti parimate restoranide hulka viinud. Ilma selle teadmiseta vaevalt et oleks Sangaste-reisi ette võtnud.
    Hulljulged restoranipidajad
    Sangaste on tõeline ääremaa, kuhu naljalt niisama ei satu. Nii et kui Mr Jakobi on tegijatele juba paras väljakutse, siis Vidriku avamist võib pidada lausa hulljulguseks. Loss on küll vaatamisväärsus, aga Sangaste alevikus on vaid 202 elanikku, Tartusse on 64 kilomeetrit ja Tallinna 243.
    Vidrik on aga igati väärt, et kui mitte just Tallinnast, siis vähemalt Tartust kohale sõita. Kõigepealt pakuvad elamusi Valgamaa kaunid maastikud, siis aastatuhande alguses uue elu saanud historitsistlik loss, mis olevat kuulsa Windsori lossi koopia, ja muidugi ka restoran ise ja seal pakutavad söögid-joogid. Jah, isegi jookidega võib selles taganurga söögikohas arvestada. Veini­kaart on küll lühike, kuid oskuslikult koostatud, joogid õigel temperatuuril ja kaunitest klaasidest serveeritud.
    Restoran asub lossi kunagises jahisaalis, kus pidulikkust omajagu, kuid kuhu kõlbaks ka poriste saabastega sisse astuda – näiteks pärast seenelkäiku, Sangaste ümbruses on head seenemetsad.Kolmekesi minnes jõuab kogu menüüle ringi peale teha, see julgeb olla napp: kaks eelrooga, kaks suppi, üks pasta, kaks pearooga, kolm magusat. Liharoad on kõik ulukitest: hirve-carpaccio, põdralihasupp, hirvelihasalat, pikalt küpsenud metssea ribipraad. On ka kala – anger­säga, restoranimenüüdes suhteliselt haruldane tegelane. Läätsed, kruup, peedid, hapukurk, naat ja kuusevõrsed – ei midagi peent, kuid suurepärased maitsed.
    Magus üllatus
    Nagu juba Mr. Jakobi puhul märkasin, oskab ka Vidrik suitsu ja tulega ringi käia. Üpriski tavalise näoga külma keefiri-peedisupi tegi eriliseks kerge suitsumekk: supi üheks komponendiks oli suitsuõun. Hirve-carpaccio’le lisas viimase lihvi aga suitsutomatiõli. Pikalt küpsemine oli eriliselt maitsvaks teinud nii sooja salatit täiendava hirveliha kui ka jõulise maitsega metssearibi.
    Magustoidud olid küll lihtsad, kuid tegid seda, mida üks eine lõpetus peabki tegema – üllatasid. Rabarber, viimaste suvede menuk, oli Vidrikus saanud hoopis erilise kuju – sellest oli saanud tartar. Peenekshakitud rabarberi lisanditeks olid kaneelijäätis ja kuusevõrsevaht. Nii kui tartari kunagi, sai rabarberihaket lisanditega kokku segada või segamata jätta. Teine magustoit oli vormilt tavapärasem, kuid maitseüllatuselt ei jäänud see rabarberiroale alla: kodust sõstra-vaarikakompotti täiendasid besee ja siidine rosé-pipravaht.
    Meie ettekandja oli ilmselgelt algaja, kellele loova köögikunsti finessid veel selgeks polnud saanud, kuid tegi oma tööd püüdlikult ja väga armsasti. Köök oleks võinud pisut kiirem olla, eelroogade ja pearoa vaheline paus venis ülearu pikaks.
    Vidrik on suveprojekt: uksed avati maikuus, igapäevaselt ollakse lahti septembri lõpuni.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.