Pille Ivask • 12. september 2016 kell 6:00

Ebavõrdsus Saksamaal väheneb

Eurod  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi sakslased armastavad öelda, et rikkad saavad rikkamaks ja vaesed jäävad vaesemaks, ei pea see tänapäeva Saksamaal enam paika, vahendab Bloomberg.

Nimelt selgub värskest uuringust, et madalamat palka teenivate inimeste kuusissetulek on võrreldes kõrget palka saavate inimestega suurenenud. See ühtlasi tähendab, et viimase kümnendi jooksul on ebavõrdsus Saksamaal kas veidi vähenenud või jäänud samale tasemele.

Analüütikute arvates on 8,50 euro suuruse miinimumtunnipalga kehtestamine ebavõrdsuse vähenemisele kaasa aidanud.

Kölni majandusuuringute instituudi uuringust selgub, et kui üldiselt korratakse kui mantrat, et sakslaste reaalpalgad pole tõusnud, tuleks siinkohal arvestada ka väga madalat inflatsiooni. 

Ebavõrdsust mõõtva Gini koefitsiendi alusel on Saksamaa Euroopa Liidu riikide seas alles 17. kohal. Siinkohal märgivad uuringu autorid aga ära, et kuna pea neljandiku Saksamaa elanikkonnast moodustavad pensionärid, on Gini koefitsienti ilma kohandusi tegemata üsna mõttetu arvesse võtta, kuna pensionäride sissetuleku tagab üldiselt riik ehk nende sissetulek ei sõltu tööturul valitsevast olukorrast.

Seega saab öelda, et kui Gini koefitsienti kohendada ning siia sisse arvutada ka riigi poolt makstavad pensionid ning kehtestatud maksutoetused, paistaks Saksamaa silma hoopis väiksema ebavõrdusega ning platseeruks hoopis 10. kohale.

Hetkel kuum