Pille Ivask • 15. september 2016 kell 6:00

Euroopa Komisjon astub YouTube'ile varbale

Eurod  Foto: PantherMedia/Scanpix

Euroopa Komisjonil on valmis võimalikud muudatused autoriõiguse seaduses, mille tulemusena peavad striimingteenuse pakkujad YouTube ning Dailymotion suure tõenäosusega artistidele tulevikus oluliselt rohkem raha maksma.

Komisjon on teada andnud, et muudatustega seaduses tahetakse tähelepanu juhtida eeskätt sellele, et artistide loodud töö väärtus langeb märkimisväärselt pärast seda, kui see on inimestele tasuta kättesaadav.

Muusikatööstus on Brüsseli plaanidega nõus ning survestab veel omakordagi, et kiiresti midagi ette võetaks.

Enam kui 1300 plaaditööstust esindava ettevõtte IFPI sõnul on tegu vajaliku algatusega. “See näitab, et kasutajate poolt üles laetavaid videoid vahendav keskkond YouTube ei tohiks tegelikult tegutseda väljaspool tavalisi litsentsieeskirju,” väitis IFPI juht Frances Moore.

Euroopa Komisjon on oma seadusmuudatuse ideega saanud kriitikutelt aga kõvasti sugeda ning väitnud, et juhul, kui asi läbi läheb, rikub see õigust internetivabadusele ning tähendab, et iga Euroopas üleslaetud video hakkab tsensuuri alt läbi käima.

YouTube’i omanik Google on teatanud, et on Euroopa Komisjoni algatatud seadusemuudatuse pärast mures. “Esitatud seaduseelnõu tähendab, et üleslaetud pildid, videod ja tekstid peavad saama striimimisteenuste pakkujate heakskiidu. Kokkuvõttes muudab see aga interneti kohaks, kuhu kõik üleslaetu peab enne inimesteni jõudmist käima kõigepealt advokaadi laualt läbi ning saama heakskiidu,” kritiseeris Google’i asepresident Caroline Atkinson.

Euroopa Komisjonil on aga veel teinegi plaan. Nimelt tahab komisjon anda kõigile meediaväljaannetele võimaluse küsida otsingumootoritelt raha selle eest, kui nood kasutavad väljavõtteid artiklitest. Komisjoni hinnangul annab see ajakirjanikele parema ülevaate sellest, kuidas nende loodud tööd kasutatakse.

Hetkel kuum