Sakslased protestisid kaubanduslepingute vastu

Vabakaubanduslepingute vastane meeleavaldus Berliinis  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 18. september 2016 kell 6:31

Seitsmes Saksamaa linnas toimusid laupäeval meeleavaldused Euroopa Liidu vabakaubanduslepingute vastu USA ja Kanadaga.

Protestima tuli üle 320 000 inimese, hindasid korraldajad.

Protestijad väidavad, et vabakaubanduslepingud soosivad tööstuslikku põllumajandustootmist geneetilisest muundamisest puutumata põllumajandustootmisele, tõmbavad alla toiduohutuse ja töötajate kaitse standardid ning riskivad hävitada tuhandeid töökohti, vahendas agentuur Bloomberg.

Bratislavas kohtuvad 23. septembril Euroopa Liidu kaubandusministrid. Saksamaa majandusminister Sigmar Gabriel ja Prantsuse väliskaubanduse minister Matthias Fekl on oma väljaütlemistega vähendanud ootusi ELi ja USA vabakaubanduslepingu sõlmimise suhtes.

Samal ajal kui USA ja ELi vabakaubanduslepingu pooldajad osutavad selle majanduslikule kasule ning väljavaadetele, et koos tegutsedes saavad USA ja Euroopa Liit mõjutada  globaalsete standardite välja kujunemist, heidavad lepingu vastased ette negatiivset mõju palgatasemele ja töötingimustele.

Koos populismi tõusuga on tugevnenud protektsionistlikud meeleolud, mis raskendavad kaubanduslepingute ratifitseerimist nagu seda on CETA ehk ELi ja Kanada vahel kokku lepitud vabakaubandusleping. Või TTIP, mis tähistab ELI ja USA vahel läbirääkimisel olevat vabakaubanduslepingut.

Sigmar Gabriel ütles nädalavahetusel Saksa väljaandele Bild am Sonntag, et loodab, et Saksa sotsiaaldemokraadid kiidavad esmaspäeval CETA ratifitseerimise heaks. Sest kui nad seda ei tee, ei võta keegi Euroopa Liitu enam tõsiselt – rahvusvahgelised standardid kehtestaksid sellisel juhul USA ja Hiina, ütles Gabriel lehele antud intervjuus.

Hetkel kuum