Mait Kraun • 1. oktoober 2016
Jaga lugu:

Viietunnine tööpäev pani ettevõtte kasvama

5-tunnine tööpäev, kella kaheksast kuni üheni, pani ettevõtte õitsema.  Foto: Reuters/Scanpix

Kujutage ette, et peate iga päev tegema tööd vaid viis tundi, aga palk jääb samaks.

Üks ettevõtja võttis vastu julge otsuse ning muutis tööpäevad kolme tunni võrra lühemaks. Tuleb välja, et sellest oli kasu, sest töötajad on õnnelikud ning äri kasvab.

„Ma pakun neile elustiili, kus nende töönädal on parem kui teiste inimeste puhkus. Selleks tuleb endalt aga väga tähtis küsimus küsida – kuidas olla produktiivne,“ ütles Tower Paddle Boardsi tegevjuht ja asutaja Stephan Aarstol. Ettevõte müüb mõlaga täispuhutavaid veealuseid.

See tähendab, et tunde on küll vähendatud, aga töökoormus on jäänud ettevõttes samaks.

Aarstol kehtestas viietunnise tööpäeva umbes poolteist aastat tagasi. Inimesed tulevad tööle kell 8 hommikul ning lahkuvad juba 13 päeval. Lõunapausi ei ole ja nädalas tehakse tööd kokku 25 tundi.

Keskmine ameeriklane teeb nädalas 44 töötundi, selgub Gallupi poolt augustis tehtud küsitlusest. Pikem tööpäev ei pea tingimata tähendama, et sa suudad ka rohkem ära teha, ütles Aarstol hiljuti CNBC-le antud intervjuus. Ta ütles, et suurem osa ameeriklastest teeb 8-10tunnise tööpäeva jooksul ära vaid 2-3 tunni jagu tööd.

„Inimestel ei ole ajapiiranguid ja selle tõttu on muututud laisaks,“ lisas ta.

Produktiivsus kasvab

Tõsi, Aarstoli töötajatel on surve peal, et töö õigeks ajaks tehtud saaks. Lühem tööpäev ei tee neid ainult õnnelikumaks, aga ka produktiivsemaks, ütles Aarstol, kes on sellel teemal ka raamatu kirjutanud (The Five Hour Workday).

Lisaks sellele ei lasku ta produktiivsuse puhul detailidesse. „Me mõõdame produktiivsust väga üldiste näitajate põhjal – näiteks selle põhjal, palju me sellel aastal raha teenisime,“ ütles ta.

Aarstol asutas Tower Paddle Boardsi 2010. aastal. Asjad hakkasid tõsisemalt liikuma aga 2012. aastal, mil miljardärist investor Mark Cuban otsustas ettevõttesse 150 000 dollarit investeerida. Tol ajal ulatus ettevõtte käive vaid 100 000 dollarini.

Cubani panus läks õigesse kohta. Alates tema rahasüstist on ettevõte saanud 20 miljonit dollarit tulusid. Aarstol ütles, et Cuban on oma investeeringuga teeninud ainuüksi dividendidega tõenäoliselt 500 protsenti tootlust.

Ettevõtjatel on vanad mõttemallid

Organisatsiooni Families and Work Institute’i president ja kaasasutaja Ellen Galinsky ütles, et teda paneb imestama Aarstoli loovus.

„Väga tähtis on olla loov ning reageerida töötajate vajadustele. Peame endale ütlema, et tööstusrevolutsiooni ajal tekkinud mudelid, mis on meie peas kinni, ei tööta enam,“ ütles ta CNBC-le. „Selliseid eksperimente peaks rohkem tegema.“

Viimase 11 aasta jooksul on olukord vähemalt USAs veidi paranenud, sest töötunnid on veidi paindlikumad ning aina enam tehakse tööd kodust, ütles Galinsky. „Samas ei ole ettevõtjad veel nõus töötundide arvu vähendama ja selle koha pealt paindlikkust erit ei ole.“

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum